OBRAĆANJE NACIJI

Obama: U Libiji spašeno bezbroj života

26.03.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je misija zapadnih koalicijskih snaga u Libiji jasna, fokusirana i ograničena i da je njome već spašeno "bezbroj" života civila od krvoprolića kojim je zapretio libijski lider Moamer Gadafi

Po njegovim riječima, Gadafijevi zrakoplovni kapaciteti onesposobljeni su, njegove snage više ne napreduju, a potisnute su na pobunjeničkim uporištima poput Bengazija.

"Sasvim je sigurno da je, budući da smo djelovali brzo, spriječena humanitarna katastrofa, a životi bezbrojnih civila, nedužnih ljudi, žena i djece, spašeni su", rekao je Obama u tjednom radijskom obraćanju naciji.

Istaknuo je i da je uloga američkih snaga ograničena u "opsežnom, međunarodnom nastojanju" i naglasio je da američke kopnene snage neće ući u Libiju.

"Naša misija u Libiji jasna je i fokusirana", rekao je Obama, i istaknuo da SAD "ne treba i ne može" intervenirati u svakoj krizi ali da u slučaju situacije kakva je u Libiji, kad međunarodna zajednica to podupre, SAD ima obvezu intervenirati.

Američki predsjednik ponovio je da Gadafi mora prestati napadati civile, povući svoje snage i dopustiti dolazak humanitarne pomoći.

Obamine su riječi dosad najdetaljnije izlaganje strategije američkog predsjednika u Libiji od početka koalicijske operacije prije tjedan dana. U vezi s misijom u Libiji Obama će se, najavila je Bijela kuća, naciji obratiti u ponedjeljak.