UTEG OPORAVKU EKONOMIJE

Obama poticao Jintaa na aprecijaciju yuana

17.11.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama pokušao je utorak potaknuti kineskog kolegu Hua Jintaa da dopusti aprecijaciju kineske valute yuana, čija se umjetno podcijenjena vrijednost smatra razlogom velikog američkog deficita u robnoj razmjeni s Kinom, ali i utegom u oporavku globalne ekonomije

PEKING - Obama se drugog dana službenog posjeta Kini sastao s Huom u Velikoj narodnoj palači u Pekingu.

Nakon sastanka američki je predsjednik iskazao zadovoljstvo nedavnim kineskim najavama "da će s vremenom se približiti tržišno orijentiranom tečaju" yuana.

"U našim sam razgovorima naglasio, kao i ostali u ovoj regiji, da bi tečaj temeljen na stvarnom ekonomskom stanju znatno pridonio naporima izlaska globalne ekonomije iz krize", rekao je Obama, prenosi Reuters.

Stručnjaci smatraju da će Peking zasigurno držati yuan na "kratkoj uzici" najmanje do sredine sljedeće godine kako bi "zacementirao" kineski izlazak iz krize. Istodobno, trajni američki pritisak na Kinu na pitanju valute službenom Pekingu znatno otežava poslovanje. Očekivano, u svom dijelu izjave novinarima nakon sastanka Hu uopće nije spominjao kinesku valutnu politiku.

Drugi kamen spoticanja oko podcijenjenog yuana, što kineske izvozne proizvode čini jeftinijima, veliki je američki deficit u robnoj razmjeni s Kinom, koji trenutačno iznosi 22 milijarde dolara, gotovo 10 posto više nego u isto doba prošle godine.

"Naglasio sam predsjedniku Obami da se u postojećim okolnostima naše dvije zemlje moraju snažno oduprijeti svakom protekcionizmu", rekao je Hu, u očitoj aluziji na činjenicu da je Washington uveo ograničenja na neke kineske proizvode.

Obama i Hu ipak su se suglasili da će nastaviti napore na ublažavanju napetosti u trgovinskim i poslovnim odnosima. Obojica su suglasna da je potrebno "stvoriti održiviji i uravnoteženiji globalni razvoj".

Izuzev neslaganja oko tečaja, dvojica državnika uglavnom su razmjenjivala komplimente.

Hu je s dobrodošlicom dočekao Obaminu izjavu da "želi razvijenu i naprednu Kinu" i razgovore u Pekingu nazvao "iskrenima, konstruktivnima i usuglašenima na brojnim područjima", prenosi dpa.

Obama je uzvratio ocjenom da je posjet Kini "bio odličan" i da dvije države "dijele mnogo zajedničkih interesa".

Kineskom je predsjedniku bilo drago čuti da SAD i dalje čvrsto podržava politiku "jedne Kine" u odnosima s Tajvanom.

Dvije su strane dogovorile da će produbiti svoj dijalog o ljudskim pravima, na temelju poštovanja međusobnog suvereniteta. Obama je ponovio svoju izjavu iz Šangaja prethodnog dana kako SAD vjeruje u "univerzalna ljudska prava". Naglasivši da SAD priznaje Tibet kao integralni dio Kine, pozvao je kineske čelnike na izravan dijalog s Dalaj lamom.

Peking i Washington usuglasili su također nastavak konzultacija o načinima rješavanja sjevernokorejskog nuklearnog problema. Obama je rekao kako su dvije zemlje suglasne da i Iran mora pokazati i dokazati da je njegov nuklearni program transparentan i u civilne svrhe.

Američki predsjednik rekao je također kako na klimatskom summitu u Kopenhagenu ne želi parcijalni dogovor ili političku deklaraciju nego postizanje sveobuhvatna sporazuma koji će imati "trenutačni operativni učinak".

Kina i SAD, kao dva najveća svjetska odašiljača štetnih plinova, obvezale su se na akciju smanjenja emisije ugljikova dioksida i suradnju u području obnovljive energije, rekao je Obama.