VJERA U RADNIKE

Obama obilježio Dan rada govorom na skupu sindikata

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2009 08:22
  • Objavljeno 08.09.2009 u 07:58
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je obilježio praznik Dan rada, govorom koji je održao na godišnjem pikniku Američke federacije radničkih sindikata AFL-CIO u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio

U energičnom govoru, nalik na one iz predizborne kampanje, Obama je kazao da se SAD još suočava sa 'širokom i složenom gospodarskom krizom', ali je obećao da će u suradnji s poslodavcima i sindikatima stvari krenuti na bolje. Izrazio je uvjerenost da će 'američki radnici pomoći zemlji da izađe iz krize'.

Odajući priznanje sindikatima za današnja prava radnika kao što su plaćeni odmor, minimalna nadnica i socijalno osiguranje, Obama je pozvao sindikate da mu pomognu u borbi za reformu zdravstvenog osiguranja, kako bi zdravstvena skrb postala dostupna siromašnijim društvenim slojevima u Americi.

'Pamtimo da prava i beneficije koje uživamo danas nisu samo tako dodijeljene američkim radnicima i radnicama. Za njih se trebalo boriti... Svaki Amerikanac duguje nešto američkom radničkom pokretu, čak i ako nije član sindikata', kazao je demokrat Obama, često prekidan uzvicima odobravanja i pljeskom.

Poručio je Kongresu, na čijoj će zajedničkoj sjednici u srijedu navečer održati govor o reformi zdravstva, kako je vrijeme za raspravu o zdravstvu isteklo te da treba donositi odluke.

'Svaka rasprava u određenoj točki dođe do kraja. U određenom trenutku treba odlučivati, treba djelovati. Ohio, vrijeme je da se djeluje i ta stvar riješi', rekao je Obama, uz odobravanje okupljenih.

Protivnike reforme zdravstva, optužio je da se služe neistinama i širenjem straha, posebno među umirovljenicima, da će u reformi ostati bez osiguranja.

Opisao je kako bi zdravstveni sustav u SAD izgledao u budućnosti bez reforme, s nastavkom sadašnjih trendova.

'Znamo kako izgleda budućnost: osiguravateljske kuće povećavaju dobit diskriminirajući ljude zbog postojanja prethodnih okolnosti uskraćujući vam ili prekidajući osiguranje kada se razbolite', rekao je Obama, aludirajući na učestalu praksu osiguravajućih kuća u SAD-u da pojavu bolesti kod korisnika pripišu okolnostima prije sklapanja osiguranja i odbiju pokriti troškove liječenja.

Upozorio je da cijene premije zdravstvenog osiguranja rastu tri puta brže od plaća, da mnoge obitelji proglašavaju privatni stečaj suočene s plaćanjem troškova bolničkog liječenja te da 14.000 Amerikanaca svakodnevno gubi zdravstveno osiguranje.

'Vaši glasovi mogu donijeti zdravstvenu reformu, meni treba vaša pomoć', rekao je Obama.

Govoreći o stanju gospodarstva, rekao je kako je 'oporavak na dobrom putu', ali je ukazao na činjenicu da se Dan rada obilježava uz rekordnu nezaposlenost u posljednjih 26 godina, od 9,7 posto. Ustvrdio je, međutim, da postoje naznake ublažavanja lošeg stanja na tržištu rada, jer je u srpnju i kolovozu, dva mjeseca zaredom, zabilježen manji broj otpuštenih nego mjesec ranije.

Radnički sindikati, koji su Obami pružali snažnu potporu tijekom predizborne kampanje, vrše pritisak na njega da provede svoje predizborno obećanje o univerzalnom zdravstvenom osiguranju u SAD-u.

Richard Trumka, vjerojatni idući predsjednik nacionalne sindikalne federacije AFL-CIO, izjavio je u intervjuu za NBC da reforma mora sadržavati tri obvezna elementa - opciju javnog zdravstvenog osiguranja, obvezu poslodavca da osiguraju zaposlenike i neoporezive zdravstvene beneficije.

Prema podacima ministarstva rada, samo 12,4 posto zaposlenih Amerikanaca su članovi sindikata, od čega 7,6 posto u privatnom sektoru, dok je, za usporedbu, 1983. 20 posto američkih radnika bilo je sindikalno organizirano.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi