POLITIČKE RAZLIKE

Obama: Nesuglasice s Netanyahuom nisu osobne

25.03.2015 u 09:12

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da njegove nesuglasice s predsjednikom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom glede izraelsko-palestinskog sukoba nisu osobne naravi i da počivaju na temeljnim političkim razlikama u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Teško je zamisliti put do rješenja s dvije države koje je SAD dugo slijedio, rekao je Obama osvrćući se na Netanyahuove izjave uoči nedavnih izbora u Izraelu. Netanyahu je izjavio da palestinska država neće biti uspostavljena za njegova mandata. Američki je predsjednik najavio da će procijeniti koji je najbolji način pristupa izraelsko-palestinskim odnosima u ostatku njegova predsjedničkog mandata.

'To nije pitanje odnosa između čelnika', rekao je Obama novinarima na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu, spomenuvši kako on ima 'vrlo služben odnos' s Netanyahuom. 'To se ne može svesti na pitanje kako bismo se svi mogli uhvatiti za ruke i zajedno zapjevati. To je pitanje kako riješiti te zaista zamršene političke razlike koje imaju velike posljedice za obje zemlje i za regiju', rekao je Obama.

Odnosi između dvaju državnika zahladnjeli su nakon američkih napora da se postigne međunarodni sporazum s Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Netanyahu pokušava ublažiti svoje izjave o rješenju dviju-država, ali prema Obaminim riječima Netanyahov 'ispravak' sadrži i uvjete koje je 'nemoguće ispuniti u dogledno vrijeme', a izgledi za sporazum sve su više u magli.

'Ne možemo i dalje zasnivati našu diplomaciju na nečemu za što svatko zna da se neće dogoditi, barem u nekoliko slijedećih godina', rekao je američki predsjednik, upozorivši da bi to pitanje moglo dovesti do daljnjih napetosti. 'To može izazvati reakciju Palestinaca, koja bi onda mogla dovesti do reakcije Izraelaca i do silazne spirale odnosa koje bi postala opasna za svakoga i loša za svakoga', rekao je Obama.