ROKOVI ISTJEČU

Obama ne odustaje od zatvaranja Guantanama

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.07.2009 11:11
  • Objavljeno 21.07.2009 u 11:06
Guantanamo

Guantanamo

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Obamina administracija objavila je u ponedjeljak da neće odustati od zatvaranja zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi u siječnju 2010., priznajući istodobno da nije ispunjen rok za izradu izvješća o politici zatvaranja i ispitivanja zatočenika.

Stupivši na dužnost prije šest mjeseci, predsjednik Barack Obama izdao je uredbu o zatvaranju Guantanama u roku od godinu dana te naložio izradu detaljnih izvješća koja rješavaju osjetljiva pravna i druga pitanja tretmana zatočenih pod sumnjom za terorizam.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, četiri visoka dužnosnika administracije, potvrdila su da je rok za izradu izvješća prekoračen te da je radna skupina za politiku zatvaranja dobila još šest mjeseci za izradu izvješća, dok je radna skupina za politiku ispitivanja zatočenih dobila još dva mjeseca za predaju izvješća, prenose u utorak američki mediji.

Unatoč odgodama, četvorica dužnosnika naglasila su da Obamina administracija dobro napreduje u rješavanju složenih pravnih pitanja vezanih uz 240 zatočenika u Guantanamu, te da je zatvaranje centra i dalje u planu idućeg siječnja, sukladno Obaminoj izvršnoj uredbi.

"Mislim da dobro napredujemo u procesu", rekao je jedan od dužnosnika o pripremama za zatvaranje Guantanama.

Drugi visoki dužnosnik rekao je da je cilj administracije i dalje zatvoriti zatočenički centar, ističući kako nema promjena te da se planira provesti izvršnu uredbu.

Dužnosnici Američkog saveza za građanske slobode
, kritizirali su odgodu objave izvješća o politici zatvaranja zatočenih, ističući da su Obamini dužnosnici ostavili otvorenu mogućnost da se dio zatočenika iz Guantanama neograničeno zadrži u pritvoru bez suđenja.

Treći dužnosnik na brifingu je rekao da je provedeno preispitivanje slučajeva više od polovice zatočenih te da je "znatno više od 50 zatočenika" pripremljeno za prebacivanje u treće zemlje, a "znatan broj" je pripremljen za suđenja.

Četvrti dužnosnik rekao je da Bijela kuća ostvaruje "sjajan napredak" u pridobivanju europskih zemalja, poput Italije, da se javno slože s preuzimanjem dijela zatočenika iz Guantanama. Dužnosnici drugih europskih zemalja neslužbeno su pristali preuzeti zatočenike, ali ne žele to iznositi u javnost, rekao je američki dužnosnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi