RADNIČKA PRAVA

Obama naredio saveznim poslodavcima uvođenje plaćenog bolovanja

08.09.2015 u 08:32

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama naredio je poslodavcima koji rade za saveznu vladu da uvedu sedam dana plaćenog bolovanja na godinu i kritizirao je istupe republikanskih predsjedničkih kandidata koji po njegovu mišljenju ne brane radnička prava

Obama je iskoristio svoje predsjedničke ovlasti i potpisao naredbu o plaćenom godišnjem odmoru, a dužni su je provesti poslodavci koji rade za saveznu vladu.

Ukaz je potpisao na letu za Boston gdje je govorio na skupu koji su organizirali sindikati.

S početkom 2017. godine, radnici koje rade za vladu trebali bi dobiti najmanje sat vremena plaćenog bolovanja za svakih 30 odrađenih sati, odnosno sedam dana plaćenog bolovanja na godinu, a poslodavci mogu ponuditi i više.

'Upravo sada, jedina smo napredna nacija na Zemlji koja ne jamči plaćeni rodiljni dopust', rekao je Obama na skupu u Bostonu.

Našalio se rekavši '(Mi muškarci) čak ne bismo ni išli na posao da moramo nekoga nositi devet mjeseci'.

Sindikati su važan element za Demokratsku stranku i njihova će potpora biti kritična za predsjedničke izbore 2016. godine.

Bijela kuća je objavila da 44 milijuna Amerikanaca koji rade u privatnom sektoru, a što je 40 posto ukupno zaposlenih u privatnom sektoru, nemaju plaćeno bolovanje.