POBJEDNIČKI GOVOR

Obama: Najbolje tek dolazi

07.11.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u pobjedničkom govoru u Chicagu najavio da će raditi na prevladavanju podjela u Sjedinjenim Državama poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

'Večeras na ovim izborima, vi, američki narod, podsjetili ste nas da smo, iako je naš put bio težak a naše putovanje dugo, ustali i izborili se ... i u našim srcima znamo da za Sjedinjene Države najbolje tek dolazi', rekao je Barack Obama u polusatnom pobjedničkom obraćanju burno pozdravljen u izbornom stožeru u Chicagu.

Obama je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu pred tisuće stranačkih aktivista koji su skandirali "još četiri godine" i mahali američkim zastavicama izašao u pratnji supruge Michelle i kćeri Malie i Sashe. 'Mi smo američka obitelj, uzdižemo se i padamo zajedno kao jedna nacija, kao jedan narod', rekao je.

Poručio je da većina Amerikanaca unatoč 'svim razlikama dijeli iste nade za američku budućnost'. 'Bez obzira na to da li ste glasovali za mene ili ne - slušao sam vas i učio od vas, i zbog vas sam bolji predsjednik i vratit ću se u Bijelu kuću odlučniji i nadahnutiji nego ikad za posao koji leži pred nama'.Obama je najavio da će u sljedećim tjednima i mjesecima raditi s vođama obje stranke na izazovima koji se mogu riješiti jedino zajedničkim snagama - smanjenju deficita, poreznoj reformi, imigracijskoj reformi i oslobađanju od ovisnost o inozemnoj nafti.

Obama je u govoru čestitao svome protivniku na kampanji dodavši da se nada da će se uskoro sastati s Mittom Romneyem kako bi vidio što mogu zajednički napraviti za američku budućnost.

Posebno je pozdravio svoju suprugu Michelle poručivši da ju voli više nego ikad, a smijeh je izazvao kada se obratio svojim kćerima kojima je poručio da izrastaju u prekrasne i pametne mlade žene ali da je 'jedan pas ipak dosta' podsjetivši tako da je nakon prvog izbora za američkog predsjednika ostvario obećanje kćerima da će im kupiti psa.