AMERIKANCI NEZADOVOLJNI

'Obama je preblag prema BP-u'

15.06.2010 u 22:08

Bionic
Reading

Velika većina Amerikanaca misli da predsjednik Barack Obama nije bio "dovoljno čvrst" prema britanskoj korporaciji BP, iz čije oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu već 57. dana istječe nafta koja je zagadila obale Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride, u najvećoj ekološkoj katastrofi toga tipa u povijesti SAD-a.

U anketi Gallup/USA Today, provedenoj na uzorku od 1014 odraslih ispitanika u SAD-u, koja je objavljena u utorak, 71 posto ispitanih je reklo da Obama nije pokazao dovoljno čvrstine prema BP-u, dok 20 posto misli da je njegov pristup "prilično ispravan", a samo tri posto vjeruje da je predsjednik "previše tvrd".

Pedeset i tri posto Amerikanaca smatra da je Obamino upravljanje s ekološkom krizom u Meksičkom zaljevu "loše" ili "vrlo loše", dok je 44 posto reklo da je njegov nastup je bilo "dobar" ili "vrlo dobar".

"Trendovi ukupnog odobravanja za Obamin rad u posljednjih nekoliko tjedana pokazuju da on tek treba pretrpiti političke posljedice u razdoblju nakon naftne mrlje", ocijenio je analitičar Instituta Gallup Frank Newport. "Istodobno su ocjene o predsjednikovu upravljanju krizom s naftnom mrljom ispod stope njegova ukupnog odobravanja", dodao je Newport.

Ukupna stopa odobravanja za Obamu u Gallupovom je posljednjem tjednom ispitivanju, zaključno s 13. lipnja, bila 46 posto.

Pogledi Amerikanca na BP daleko su gori.

U anketi Gallup/USA Today 81 posto anketiranih je reklo da BP radi "loš posao" ili "vrlo loš" u usporedbi sa samo 18 posto koji misle da su napori tvrtke na čišćenju naftnog zagađenja "dobri" ili "vrlo dobri".

Na pitanje o financijskim gubicima stanovnika i tvrtki u priobalju Meksičkog zaljeva, 59 posto je reklo da BP treba "platiti sve gubitke, čak i ako završi u stečaju". Ukupno 38 posto je reklo da tvrtka treba "platiti onoliko koliko može, kako bi se održala".

Istraživanje je provedeno od 11. do 13. lipnja i ima marginu greške od plus ili minus 4 posto.