UPOZORIO UN

Obama: Iran s atomskim oružjem bio bi velika prijetnja

25.09.2012 u 20:20

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u utorak pred Općom skupštinom UN da će Sjedinjene Države učiniti 'sve što trebaju učiniti' kako bi spriječile Iran da se domogne atomskog oružja, ocijenivši također da bi se vladavina sirijskog predsjednika Bašara al-Asada trebala 'završiti'

'Ne dajte se prevariti - Iran koji bi imao atomsko oružje... bio bi prijetnja postojanju Izraela, sigurnosti zemalja Zaljeva i stabilnosti svjetskog gospodarstva', rekao je Obama. 'Zbog toga koalicija država od iranske vlade zahtijeva polaganje računa i zbog toga će SAD učiniti što trebaju kako bi spriječile da se Iran domogne atomskog oružja', dodao je Obama u govoru pred sudionicima Opće skupštine UN.

'Amerika želi taj problem riješiti diplomatskim putem, a smatramo da još ima i vremena i prostora za to. No to je vrijeme ograničeno', ponovio je svoju više puta izrečenu izjavu američki predsjednik.

Prije Obame, sudionicima 67. Opće skupštine, na kojoj se očekuje sudjelovanje 120 predsjednika država, premijera i ministara, među kojima i hrvatskog premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, obratio se glavni tajnik UN Ban Ki -moon.

'Odbijam da jedna država drugoj prijeti vojnom akcijom', rekao je Ban, govoreći o napetostima između Izraela, koji prijeti preventivnim napadom na iranska nuklearna postrojenja, i Irana, koji negira postojanje židovske države. 'Takvi bi napada bili uništavajući. Zaglušujuća ratna retorika posljednjih tjedana razlog je za zabrinutost', dodao je.

Govoreći o stanju u Siriji, Obama je ustvrdio da se al-Asadov režim treba 'okončati' kako bi 'prestale patnje sirijskog naroda'. 'Budućnost ne smije pripadati diktatoru koji masakrira svoj narod', kazao je Obama.

U dijelu govora o Nevinosti muslimana, filmu koji je zbog uvreda Muhamedu izazvao burne reakcije u muslimanskom svijetu i smrt više od 20 osoba, Obama ga je nazvao 'odurnim', ustvrdivši da je 'uvrijedio ne samo muslimane, nego i Ameriku', ali i istaknuo kako to 'ne opravdava' nikakvo nasilje.

'Ovdje u SAD, neizmjerno puno izdanja je uvredljivo. Većina Amerikanaca su, poput mene, kršćani, ali mi ne zabranjujemo vrijeđanje naših najsvetijih vjerovanja', naglasio je američki predsjednik. 'Ako danas bilo tko jednim klikom, može mobitelom širiti uvredljive snimke, deplasirano je misliti da netko može kontrolirati protok informacija', ustvrdio je Obama.

Po tradiciji, na otvaranju Opće skupštine prva je govorila predsjednica Brazila. Dilma Rousseff oštro je kritizirala ekonomsku politiku bogatih zemalja, rekavši da ne uspijevaju okončati globalnu ekonomsku krizu i time štete gospodarstvima u rastu, kao što je brazilsko.

Općom skupštinom UN-a u jednogodišnjem mandatu predsjeda bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić