DVOJBE O SIRIJI

Obama: Iran mora dokazati da ne želi nuklearno oružje

18.06.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sumnju u pogledu američke vojne akcije u Siriji, poput uspostave zone zabrane leta, jer dvoji da bi to pridonijelo smirenju sukoba. Komentirao je i rezultat predsjedničkih izbora u Iranu

Obama kod Putina

Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su se u Belfastu da će Rusija i SAD organizirati bilateralni susret na vrhu 3. i 4. rujna u Moskvi.

'Kako bismo osnažili konstruktivnost naših veza, planiramo održavati redovite kontakte na najvišoj razini i organizirati summit SAD-Rusija 3. i 4. rujna', to jest uoči summita G20 5. i 6. rujna u Rusiji, navodi se u zajedničkom priopćenju.

'Ako uspostavite zonu zabrane leta, može se dogoditi da ne riješite problem unutar tog područja', rekao je Obama u razgovoru za američku televiziju PBS, u intervjuu snimljenom u nedjelju u Bijeloj kući, pred njegov odlazak na summit G8.

Obama je govorio nakon što je jedan od njegovih savjetnika u Bijeloj kući jasno optužio sirijski režim da je koristio plin sarin protiv pobunjenika i obećao pobunjenicima pomoć u vidu 'vojne potpore'. Međutim, američki predsjednik nije želio pojasniti koji oblik bi mogla imati ta 'vojna potpora'.

'Rekao sam da ćemo povećati potporu oporbi, i političku i vojnu. Nisam precizirao točno što ćemo učiniti a to neću napraviti ni u ovoj emisiji', kazao je.

Obama je rekao da vidi pozitivan znak u izboru iranskog predsjednika Hasan Rohanija, posebice u pogledu nuklearnog pitanja, ali isključuje mogućnost ukidanja sankcija Teheranu. 'Mislim da se radi o volji iranskog naroda da krene u drugom smjeru' i istaknuo namjeru Irana da surađuje s međunarodnom zajednicom na puno pozitivniji način.

Ipak, 'sankcije koje smo donijeli - najjače ekonomske sankcije koje su ikad primjenjene protiv Irana - neće biti ukinute bez značajnih poteza koji će pokazati međunarodnoj zajednici da se Iran ne želi domoći nuklearnog oružja'.

U pogledu Kine, Obama je rekao da se ta zemlja opredijelila za tvrđu liniju prema nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

'Kinezi sve ozbiljnije doživljavaju problem izjava i stalnih provokacija Sjeverne Koreje', rekao je.