građani se pobunili

O sudbini novog 35,5-metarskog odašiljača na otoku Lopudu odlučit će akcijski tim

27.01.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Grad Dubrovnik i tvrtka Odašiljači i veze dogovorili su da će osnovati akcijski tim koji u roku od mjesec dana treba pronaći optimalno rješenje za problem novog 35,5 metara visokog odašiljača na otoku Lopudu, zbog čega su stanovnici pokrenuli i online peticiju, priopćeno je u četvrtak.

Predsjednik Uprave tvrtke Odašiljači i veze Mate Botica najavio je nakon sastanka, koji je održan u srijedu, da će u akcijskom timu, osim predstavnika Grada Dubrovnika i OiV, biti i predstavnici lokalnog stanovništva i neutralni telekomunikacijski stručnjaci, a nakon objektivne i stručne analize jedno ili više predloženih rješenja, koja će zadovoljiti sve tehničke zahtjeve za kvalitetan signal i potrebe stanovnika, bit će predstavljeni javnosti.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je cilj pronaći kompromisno i kvalitetno rješenje problema s odašiljačem na Lopudu, a Grad Dubrovnik će u tom postupku biti partner.

U zajedničkom priopćenju u četvrtak ističe se kako je predsjednik Uprave OiV Mate Botica na sastanku izvijestio da je izgradnja metalne konstrukcije antenskog stupa obavljena na zakonima propisan način i u skladu sa svim propisima koji daju okvire za razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„Usuglašeno je da je riječ o složenom predmetu za koji ne postoji rješenje koje bi u kratkom vremenu na prihvatljiv način zadovoljilo interese svih uključenih strana, ali i neophodne funkcionalnosti. Sagledavajući sve aspekte, predstavnici gradske uprave i tvrtke OIV dogovorili su formiranje zajedničkog akcijskog tima čija je misija u razdoblju od mjesec dana razmotriti sve mogućnosti uzimajući u obzir potrebe lokalne, a i šire zajednice“, navodi se u priopćenju.

Tvrtka Odašiljači i veze postojeći, 20 metara visok odašiljač na Lopudu nedavno je zamijenila novim, višim za 15,5 metara, što je izazvalo nezadovoljstvo Lopuđana, koji smatraju da je tako visoka građevina, gotovo dva i pol puta veća od stare, vizualno neprikladna. Pokrenuli su stoga i online peticiju kojom traže drugo rješenje. Obratili su se i ministarstvima kulture i medija te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te građevinskoj inspekciji, HAKOM-u i pučkoj pravobraniteljici.

Iz OiV istaknuli su kako je projekt započeo 2021. godine, kao jedan u nizu OIV-ovih projekata obnove i zamjene dotrajale infrastrukture, odnosno izgradnje novih objekata te obnove elektroenergetskih postrojenja i opreme u koja su uložena značajna financijska sredstva. „Proces zamjene postojećeg, više od 30 godina starog antenskog stupa pokrenut je zbog njegove dotrajalosti te zbog stalnih ilegalnih smetnji u prijmu TV i radio signala iz susjedne Italije. Na cijelom području pokrivanja znatno će se poboljšati kvaliteta i dostupnost televizijskog i radio signala kao i dostupnost interneta i novih elektroničkih usluga koje je nužno za uravnotežen razvoj svih hrvatskih krajeva“, istaknuli su iz OiV.

Gradonačelnik Dubrovnik Mato Franković na sjednici gradskog vijeća u srijedu ocijenio je neprimjerenom visinu novog odašiljača. „Kad sam saznao što se radi, uključio sam se kako bi se osigurala kvalitetna usluga prijema TV signala, ali i zaštitio krajobraz Lopuda. Poslao sam dopis Upravi OiV da se vrati stara visina“, rekao je Franković, dodajući kako Grad Dubrovnik nije mogao dati građevinsku dozvolu jer je zamjena izvedena po pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama.