MILANOVIĆ U BRATISLAVI

'O problemima Hrvatske Europa baš ne razmišlja'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2012 15:11
  • Objavljeno 05.10.2012 u 15:11
Zoran Milanović dobra

Zoran Milanović dobra

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Cilj Hrvatske je biti kvalitetan korisnik europskih fondova, za što će morati imati dobre projekte i dovoljno vremena da ih ostvari, te na taj način podići svoj društveni proizvod i u konačnici postati dovoljno bogata da bude zemlja neto-uplatitelj u europske fondove, rekao je u petak u Bratislavi hrvatski premijer Zoran Milanović

Milanović je sudjelovao na sastanku neformalne skupine Prijatelja kohezije koja okuplja 15 zemalja članica, dok je Hrvatska, koja bi u EU trebala ući 1. srpnja iduće godine, u svojstvu promatrača.

Milanović je hrvatskim novinarima rekao da se i na prvom sastanku Prijatelja kohezije u Bukureštu 1. lipnja i na ovom kristaliziralo stajalište prema kojem se zemlje članice bore za konkretne financijske interese, prije svega da se kohezijska sredstva u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju ne smanje u odnosu na prethodno.

'Jedan od ciljeva RH je da bude kvalitetan korisnik europskih fondova, da nam se slučajno ne dogodi da uplaćujmo više nego što izvlačimo van, jer u svakom euru koji dobijemo iz strukturnih fondova otprilike je 35 centa koje smo sami uplatili', kazao je Milanović.

'Morat ćemo biti koordinirani, specijalizirani, nuditi kvalitetne projekte i tako dizati svoj BDP te polako ići prema kategoriji država neto-uplatitelja, što nam je cilj', naglasio je hrvatski premijer.

Milanović je kazao da će Hrvatska do kraja pregovora o novom europskom proračunu ustrajati na tome da se na nju primjenjuju isti kriteriji kao i na sve dosadašnje nove članice u pogledu broja godina koje joj stoje na raspolaganju za dovršavanje projekta.

Taj rok je do sada bio četiri godine, a ubuduće bi trebao biti dvije, pa će Hrvatska tražiti da se to na nju ne primjenjuje jer ima puno manje iskustva nego zemlje koje su već dugo u EU.

Načela su načela i ustrajat ćemo na njihovom poštivanju', iako Hrvatska u EU ulazi u vrijeme kad su se neka pravila igre promijenila i kad je sve teže nego prije dvadesetak godina, kazao je Milanović.

Hrvatska je mala zemlja i to je s jedne strane prednost jer njezine potrebe neće izazvati velike potrese, ali i nedostatak, jer o njezinim problemima drugi ne razmišljaju, već mora sama jasno i glasno ukazivati na njih

Hrvatska je do sada dosta toga napravila sama - izgradila je autoceste, koje su joj veliko opterećenje i koje sada treba na najbolji način iskoristiti, jer da je u EU ušla prije, autoceste bi se financirale iz europskih fondova te su svi njezini zahtjevi, kako je istaknuo Milanović, sada razmjerno mali i potpuno legitimni.

'Jedan od takvih je i Pelješki most, jer mnogi europski dužnosnici, pa i na ovom sastanku, nisu svjesni toga da postoji teritorijalni diskontinuitet jedne zemlje članice EU-a. To nije zato što ih ne zanimamo, nego im to nije u središtu pozornosti pa zato moramo jasno i glasno govoriti jer je u pitanju problem Schengena, održavanje režima', kazao je Milanović.

'Prelazite preko teritorija države koja nije članica EU i ne zna se kad će to postati. To možda nije problem europske magnitude, ali je problem sustava', kazao je Milanović dodavši kako je to projekt u kojem će Hrvatska platiti svoj dio, ali bi većinu toga ipak trebao financirati EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi