IRINEJ GAVRILOVIĆ U ZAGREBU

O čemu su pričali patrijarh Srpske pravoslavne crkve i Bozanić

08.06.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Svoj službeni posjet crkvenom i državnom vrhu u Hrvatskoj, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej (Gavrilović) započeo je petak na Kaptolu susretom sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Točnije, susrele su se dvije delegacije (čitaj: crkvene vlade) na najvišem crkvenom vrhu: Sveti arijerejski sinod na čelu s patrijarhom Irinejem i Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije predvođeno kardinalom Bozanićem.

U zajedničkom priopćenju nakon susreta objavljeno je da su 'razmotrena su pastoralna pitanja djelovanja dviju Crkava u kontekstu suvremenih društvenih okolnosti', jer je 'poslanje Crkava usmjereno na naviještanje i življenje Evanđelja Isusa Krista te su u tome smislu u središtu bile teme koje se odnose na izazove u suvremenosti, a na prvome mjestu vrednovanje otajstva života i Božjega stvaranja, posebno ističući dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti, pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zlorabe i ne pretvore u ideologiju protiv života'.

Zaštita obiteljii života od začeća do prirodne smrti

U razgovoru je važno mjesto dano promicanju i zaštiti ustanove obitelji, kao i vrijednostima vezanima uz brak kao blagoslovljenu i naravnu zajednicu između muškarca i žene, a katolički i pravoslavni biskupi su naglasili važnost odgoja djece, pri čemu je neizostavna sastavnica i vjerski odgoj.

'Niije dostatna samo skrb za neko vrijednosno neodređeno obrazovanje, tj. bez prepoznatljivih vrjednota, među kojima u društvu treba biti snažno čuvana sloboda ispovijedanja vjere te u skladu s njom i briga za kvalitetan konfesionalni vjeronauk u odgojnim i obrazovnim ustanovama', poručuje katolički i pravoslavni crkveni vrh.


Katolički biskupi i pravoslavni episkopi kažu kako je 'neizostavan doprinos Crkava u zauzimanju za pravednost i mir među narodima, te traženju istine i postupanju u skladu s njom, kako bi se na primjeren način suočavalo s eventualnim napetostima koje dolaze iz političkoga djelovanja ustanova i pojedinaca'.

'Vjernici obiju Crkava još uvijek osjećaju brojne posljedice ratnih stradanja. Stoga biskupi obiju crkava ohrabruju sve crkvene, državne i građanske institucije, na svim razinama, u obje države, na neumorno zalaganje u otklanjanju posljedica rata, kako bi se ublažila stradanja i olakšala patnja svih pogođenih. Podržavaju sva nastojanja oko povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih i vjerničkih prava', piše u zajedničkom obraćanju javnosti.

Međutim, sudionici susreta, i kao pastiri svojih vjernika i kao građani svojih država, kažu da su svjesni da su mnoga pitanja iz prošlosti još uvijek 'kamen spoticanja', no 'gledajući u njima konkretne ljude, biskupi su se složili da je potrebno što prije rasvijetliti događaje za koje još ne postoji dovoljna osjetljivost u hrvatskoj i srpskoj javnosti'. Poduprt je rad i komisija koje rade na istraživanju komunističkih zločina i doličnome obilježavanju grobova žrtava.

Traganje za nestalima iz 90-tih

Osim toga, biskupi dviju crkava upućuju poziv odgovornima u političkome i društvenome životu, ali i svakomu čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalima u ratnim stradanjima devedesetih godina prošloga stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima. To je izniman čin ljudskosti i pomoći obiteljima koje ne prestaju živjeti svoju bol, neki i više od dva desetljeća. Svima koji tuguju i trpe biskupi izražavaju ne samo žaljenje nego i svoju ljudsku blizinu, i kršćansku solidarnost i suosjećanje.

'Biskupima sudionicima susreta na srcu je da se sva događanja iz prošlosti razmotre pošteno i odgovorno, kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini među pripadnicima naša dva naroda. Samo tako se mogu liječiti rane i vedrije gledati u budućnost', pišu zajedno katolički bisukpi i pravoslavni episkopi, izražavajući želju da se 'na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji'.

Oba crkvena vrha založila su se za nastavak započete suradnje na razini Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i analogne Komisije Svetoga Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh je Kardinalu darovao križ koji Srpska Pravoslavna Crkva dariva najvišim uglednicima, a Kardinal Patrijarhu unikatno djelo 'Majka Božja od Kamenitih vrata', umjetnički rad akademskoga umjetnika Damira Mataušića. Patrijarh Irinej susreo se i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te premijerom Zoranom Milanovićem.

Sastanku premijera Milanovića i patrijarha Irineja nazočili su i ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH Orsat Miljenić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Sinoda episkop sremski Vasilije Vadić, episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan Mladenović.

'Hrvatska je država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete i to poštujemo',  naglasio je premijer. Istaknuo je i zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade pravoslavne gimnazije u Zagrebu, koju polazi 80 učenika. Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga ovom prigodom pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji.