SINDIKAT UPOZORAVA MUP

Nužno standardizirati intervencije na razbojstva u tijeku

07.05.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) u današnjem je priopćenju zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova standardiziranje operativnog postupanja kod intervencija na razbojstva u tijeku

Sindikalci ističu kako su jedino standardizirani operativno-taktički postupci efikasni način sprječavanja eskalacije nasilja i smanjivanja mogućnosti pogibije i ranjavanja u policijskim akcijama.

SDLSN smatra da u prevenciji ranjavanja i pogibije policijskih službenika i građana pri intervencijama kod sprječavanja oružanih razbojstava glavnu ulogu ne mogu imati osobna zaštitna sredstva i zakonom predviđene visoke kazne za počinitelje takvih djela, već uspostavljanje standardiziranih operativno-taktičkih procedura.

"U procedurama treba biti navedeno tko, kada, kako s kojom opremom i u pratnji koga treba stići na poprište zločina koji je u tijeku", navodi se u priopćenju.

Time bi se, ocjenjuje se, broj neželjenih ishoda pri intervenciji sveo na najmanju moguću mjeru.

Također glavna zadaća treba biti izoliranje okoline, kako bi se izbjegle moguće kolateralne žrtve, navodi SDLSN.

Iz obrasca nasilja koje obilježava oružana razbojstva moraju se izvući pouke o tome treba li policija pokušati intervenirati u centru zbivanja, počiniteljima zapriječiti bijeg s mjesta zločina i riskirati talačku situaciju ili intervenciju odgoditi do napuštanja mjesta razbojstva, ističe se u priopćenju.

SDLSN stoga od ministra unutarnjih poslova traži adekvatan profesionalni odgovor na sve okrutnija razbojstva te standardiziranje postupaka pri intervencijama.