brojni aditivi

Nutricionist objasnio kako prepoznati kancerogenu hranu, evo na koje oznake na namirnicama treba pripaziti

06.02.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Nutricionist Nenad Bratković gostovao je u Newsnightu gdje je objasnio na koje oznake treba pripaziti kada kupujemo namirnice, te zašto su baš industrijski procesuirani suhomesnati i drugi prerađeni proizvodi loši za naše zdravlje

'Uvijek su ti prijepori je li unos mesa taj koji je onkogen, odnosno koji potencijalno uzrokuje ili je povezan s uzročnicima raka. Međutim, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da su industrijski procesuirani suhomesnati i prerađeni proizvodi štetni za zdravlje, remete čitav niz mehanizama i potiču nastanak karcinoma, prije svega karcinoma želuca', objasnio je Bratković, piše N1.

'Što je to unutra? Prije svega tvari koje čuvaju da se prerađevina ne pokvari mikrobiološki – nitrati, tvari koje daju onu prepopznatljivu boju, primjerice narančastu ili rozu boju hrenovkama. Sve što je oko E200 su konzervansi, E250 i E251 su natrijevi nitriti koje uglavnom smatramo kancorogenima', pojasnio je nutricionist.

Bratković navodi da oni koji stavljaju proizvod na tržište moraju te aditive jasno deklarirati. Što se tiče E brojeva, navodi da oni predstavljaju međunarodnu klasifikaciju aditiva u hrani. Dodaje da postoje i prirodna bojila poput karotena u mrkvama. Pojasnio je i kako prepoznati kancerogenu hranu te koje E brojeve bi trebalo izbjegavati.

'Sigurno bih istaknuo E250 i E251. Uglavnom se nalaze u mesnim prerađevinama, u šunkama, salamama, hrenovkama i slično', kazao je nutricionist, dodajući da bi takve proizvode bile idealno u potpunosti izbjegavati. Bratković preporučuje da ih ne bi trebalo konzumirati nijednom tjednom, a ako već morate, onda neka to bude dva puta mjesečno.

Naveo je i što bi još trebalo izbjegavati. 'Pojačivači okusa E620 i E621 često se koriste u začinskim solima, grickalicama koje imaju umami okus, čipsevi, razni flipsevi, istaknuo bih i žute začinske soli koje koristimo umjesto začina', ističe ovaj nutricionist.