najavljuju prosvjed

Nuštrani se bune zbog zatvaranja prijelaza preko pruge

27.12.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Zbog najavljenog projekta modernizacije i elektrifikacije 18,7 kilometara pruge Vinkovci-Vukovar, vrijednog 376 milijuna kuna, svoje nezadovoljstvo u petak su na konferenciji za novinare izrazili žitelji općine Nuštar koja se, sa svojih 5.862 stanovnika, nalazi na trasi pruge

'Želimo ukazati na probleme naših mještana ukoliko dođe do zatvaranja pružnog prijelaza Mlačuge i iskazati razočaranje što kao jedinica lokalne samouprave nismo uključeni u rješavane tog problema', rekao je nuštarski načelnik Hrvoje Drinovac istaknuvši, među ostalim, da je pruga Vinkovci-Vukovar izgrađena prije 100 godina, a da je na osnovu prijelaza Mlačuga u Nuštru stvarana građevinska zona kao i agro-zona.

Projekt modernizacije pruge predviđa zatvaranje prijelaza Mlačuge, gradnju 2,5 metara visokog podvožnjaka što je, kako ocjenjuju u Nuštru, nedovoljno za prolaz poljoprivredne mehanizacije, a kako je riječ o močvarnom zemljištu, upitno je može li se podvožnjak uopće kvalitetno napraviti.

Poljoprivredni strojevi morali bi ići na 700 metara udaljen prijelaz, ali državnom cestom Vinkovci-Nuštar-Vukovar kroz središte sela kojom, kako je istaknuto, dnevno prođe i do 11.000 vozila što bi usporilo promet, ometalo ga, i dovelo do niza drugih problema.

Nuštarsko naselje Mlačuge, rekao je Drinovac, ima 230 obiteljskih kuća sa oko 450 mještana i 30 OPG-ova koji koriste prijelaz Mlačuge no uz njih prijelaz koriste ukupno 130 nuštarskih OPG-ova koji obrađuju 2.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Načelnik Drinovac, ali i članovi Inicijative mještana Mlačuga naglasili su da nikako nisu protiv projekta modernizacije pruge koji će donijeti boljitak Slavoniji no žele zajedno s Hrvatskim željeznicama iznaći rješenje problema zatvaranja prijelaza Mlačuge. U protivnom, ističu, početkom radova na pruzi započet će i prosvjedi.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…