upozorenje sipri-ja

Globalni nuklearni arsenal raste: 'Ulazimo u jedno od najopasnijih razdoblja u povijesti'

12.06.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Nuklearni arsenal je na globalnoj razini porastao u 2022., objavio je u ponedjeljak Međunarodni istraživački institut za mir (SIPRI) u Stockholmu, upozorivši da svijet ulazi u opasnu fazu

SIPRI ističe da je to posljedica odluke zemalja za proširenjem i modernizacijom vojne sile. Procijenjeni broj bojevih glava u vojnim zalihama povećao se za 86, tj. na 9576, stoji u priopćenju štokholmskog instituta koji dodaje da je to postao trend. "Ulazimo u jedno od najopasnijih razdoblja u ljudskoj povijesti", ocijenio je direktor SIPRI-ja Dan Smith.

SAD i Rusija zajedno posjeduju gotovo 90 posto svog nuklearnog oružja, ističe SIPRI. U zasebnom izvješću Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) iz Ženeve navodi da je 2022. devet nuklearnih sila na modenizaciju i proširenje svojih arsenala zajedno potrošilo 82,9 milijardi američkih dolara.

Samo SAD je potrošio 43,7 milijardi dolara, više nego sve ostale zemlje zajedno. Kina je u nuklearni arsenal prošle godine uložila 11,7 milijardi, a Rusija 9,6 milijardi dolara, stoji u izvješću.