'STRESNI TEST' EUROPSKE KOMISIJE

Nuklearka Krško najsigurnija je u Europi

04.10.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Nuklearna elektrana Krško najsigurnija je u Europi, proizlazi iz rezultata 'stresnog testa' koje će Europska komisija objaviti danas, a Večernji list dobio ih je na uvid uoči objave

Izvješće o pripremljenosti nuklearnih elektrana na teške nesreće poput one koja se dogodila u japanskoj elektrani Fukushima sadrži tablicu u kojoj Komisija iznosi primjedbe za svaku pojedinu nuklearnu elektranu.

Jedino nuklearka Krško, koja je jednakim omjerima suvlasništvo Slovenije i Hrvatske, nema nijednu primjedbu. Sve ostale dobile su jednu ili više primjedbi po nekom od 11 različitih kriterija. Primjedbe znače da bi nuklearne elektrane trebale uložiti ukupno od 10 do 25 milijardi eura u podizanje sigurnosti.


Dvije nuklearne elektrane, odnosno ukupno četiri reaktora, u Švedskoj i Finskoj istaknute su kao najranjivije u slučaju incidenta poput onog u Fukushimi. Stresni test je utvrdio da operateri tih dviju nuklearki imaju manje od sat vremena za obnovu sigurnosnih funkcija u slučaju nestanka električne energije ili vode za hlađenje.

Test je pokazao da deset nuklearnih reaktora radi u postrojenjima u kojima nije ugrađena seizmička oprema. Ukupno 19 nuklearki u Francuskoj i 12 u Njemačkoj mora ugraditi ili poboljšati seizmičku opremu. Stresni test analizirao je sigurnosti nuklearnih elektrana u slučajevima potresa i poplave pa je za niz elektrana preporučio ugradnju dodatne opreme za takve incidente čija se vjerojatnost procjenjuje u rangu 'jedanput u deset tisuća godina', piše Večernji list.