posvajanje djece

Novo ročište: Hrvati optuženi za trgovinu djecom stigli na sud u Zambiji

06.02.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Pred kaznenim sudom u Ndoli u Zambiji održava se novo ročište na suđenju Hrvatima uhićenima u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata.

Osmero Hrvata koje zambijske vlasti optužuju za trgovinu djecom stigli su na sud u gradu Ndoli i čekaju početak svog ročišta, javlja Večernji list. Iako je početak bio najavljen za 8 sati po našem vremenu, trenutno se na sudu raspravlja o drugom predmetu.

Hrvati su na sud došli sa slobode, nakon što je sud naložio da ih se pusti iz pritvora, a oni ispunili uvjete koji su im bili postavljeni: plaćanje jamstva u protuvrijednosti od 1000 dolara, predaju putnih dokumenata, po dvije lokalne osobe koje za njih jamče te - ono što je najduže trajalo da se odradi - regulirano privremeno boravište

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, uhićena su četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu ljudima. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju, te krivotvorenje dokumenata odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Oni krivnju negiraju, a iz pritvora su pušteni krajem siječnja, nakon što su ispunili sve uvjete koji je od njih tražio sud.