VELEBITSKA DEGENIJA

Novinarski dom dobio 'zeleno svjetlo', otvorena i Velika dvorana

06.06.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Zgrada zagrebačkog Novinarskog doma dobila je definitivnu potvrdu statičara da je u uporabnom stanju, a u petak je dodjelom novinarskih nagrada ''Velebitska degenija'' za širu javnost i organiziranje javnih skupova ponovno otvorena i Velika dvorana.

Novinarski dom, oštećen nakon zagrebačkog potresa krajem ožujka, u dosadašnjim pregledima statičara dobio je uporabno ''zeleno svjetlo'', ali uz napomenu da je potrebno sanirati oba konzolna ovalna stubišta i, prije svega, ukloniti urušene i napuknute dimnjake što je i bilo učinjeno još krajem travnja.

Velika dvorana nije pretrpjela značajnija oštećenja, ističu u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) koji je i vlasnik zgrade. No, prije otvaranja i organiziranja prvog javnog skupa u Velikoj dvorani i njezina ponovnog stavljanja u funkciju, trebalo je utvrditi stabilnost oba velika lustera kako ne bi predstavljali opasnost za posjetitelje i korisnike prostora Novinarskog doma.

To i stubišta bili su glavni su razlog zbog kojeg HND, bez obzira na ukidanje mjera opreza zbog pandemije koronavirusa, nije mogao odmah iznajmljivati dvoranu jer taj prostor, barem na papiru, nije do kraja bio siguran za posjetitelje.

No, posljednjim pregledom statičara i kontrolom lustera potvrđena je sigurnost cijelog objekta i glavne dvorane te je Novinarski dom, kao jedna od prvih zagrebačkih donjogradskih zgrada oštećenih u potresu, ponovno otvorena za korištenje, najam i organiziranje skupova.

Nakon ovotjedne dodjele novinarskih nagrada, do kraja lipnja korisnici su rezervirali termine za održavanje desetak skupova u Velikoj dvorani, potvrdili su Hini iz Hrvatskog novinarskog društva.

Čestitke dobitnicima!

Objavljuje Hrvatsko novinarsko društvoPetak, 5. lipnja 2020.

Ističući i kako je najam dvorana i prostora značajan HND-ov izvor prihoda, naglasili su i kako su oštećenja zgrade i njihova sanacija dodatno opteretili tu strukovnu organizaciju koja je, kako ističu, u iznimno teškoj financijskoj situaciji.

Oštećenja zgrade prijavljena su na sve relevantne adrese – Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture s kojima HND usko surađuje, ističu u novinarskoj udruzi. Dodaju i kako će, nakon službene procjene nadležnih institucija kolika je šteta na zgradi, pokrenuti akciju prikupljanja donacija.

''Ne isključujemo ni mogućnost crowdfundinga, skupnog prikupljanja novca putem donacija zainteresiranih'', kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Novinarski dom sagrađen je 1929. prema projektu arhitekta Brune Bauera. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a pod posebnom je zaštitom njegova Velika dvorana i oba stubišta. Od samog otvarana Novinarskog doma iznajmljivali su se poslovni prostori, a posebice Bijela dvorana, današnja Velika dvorana, kako bi se otplatila njezina gradnja, ali i akumirali prihodi koji su služili za pomoć novinarima.