parlamentarni izbori

Novi Zeland: Laburisti priznali poraz, Nacionalna stranka vodi vladu

14.10.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Novozelandska Nacionalna stranka (NP) formirat će novu vladu nakon što je laburistički premijer Chris Hipkins priznao poraz na parlamentarnim izborima

NP je osvojio 40 posto glasova, a njegov poželjan koalicijski partner ACT (Savez potrošača i poreznih obveznika, desni centar) devet posto. To im omogućuje dovoljno mandata da sastave novu vladu, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

'Kako stvari stoje, laburisti nisu u poziciji da sastave vladu', priznao je Hipkins koji je već nazvao čelnika NP-a Christophera Luxona i čestitao mu na pobjedi. Laburisti su osvojili svega 26 posto glasova.

Politički komentator Ben Thomas izjavio je Reutersu da je blok desnog centra očito bio mnogo jači nego što su zadnjih tjedana kampanje pokazivale ankete. 'Najveći motiv bilo je nezadovoljstvo vladom', rekao je. 

Laburisti su bili na vlasti od 2017. zahvaljujući popularnoj Jacindi Ardern koja se, međutim, u ožujku povukla s premijerske pozicije kako bi se posvetila obitelji. 

Stranka je od tada počela gubiti na popularnosti, ponajviše zbog rasta životnih troškova.  Nacionalna stranka osvojila je birače obećanjima da će povijesno visoku inflaciju staviti pod kontrolu i smanjiti državni dug.