Robert Fico

Novi slovački premijer stupio na dužnost. Prekida se vojna pomoć Ukrajini?

25.10.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Čelnik slovačke ljevice Robert Fico imenovan je u srijedu premijerom četvrti put, nakon što je u izbornoj kampanji obećao da više neće vojno pomagati Ukrajini i kritizirao sankcije protiv Rusije

Predsjednica Zuzana Čaputova imenovala je Fica premijerom nakon što je njegova stranka SMER-SSD pobijedila na izborima 30. rujna i formirala koaliciju sa strankom lijevog centra HLAS i nacionalističkim SNS-om.

Fico je dao ostavku na mjesto premijera 2018. uslijed masovnih javnih prosvjeda protiv korupcije nakon što je ubijen istraživački novinar.

Ovoga puta vodio je žestoku kampanju na obećanjima da će prekinuti slovačku službenu vojnu pomoć Ukrajini, učiniti vanjsku politiku neovisnom o partnerima iz EU-a i SAD-u i čvrsto čuvati granicu od ilegalnih migranata.

Fico se također izjasnio protiv političkog liberalizma, djelovanja nevladinih udruga i širenja prava transrodnih osoba.

Pohvalio je čelnika susjedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje i mogao bi sklapati saveze s Orbanom tamo gdje im se interesi preklapaju.

Dok je kritizirao Bruxelles i Sjedinjene Američke Države, Fico je više puta ponovio da nema namjeru izvesti zemlju od 5,5 milijuna ljudi iz EU-a ili NATO-a.

sve osim nogometa