UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Novi šef demokrata poručio Trumpu kako će biti njegova najgora noćna mora

28.02.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Američki demokrati izabrali su u drugom krugu glasanja za novog čelnika stranke bivšeg ministra rada u Obaminoj administraciji Thomasa Pereza pred kojim stoji zahtjevna zadaća obnove stranke te biti dostojna oporba republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu

Glasanje za novog čelnika Demokratske stranke bilo je poprilično neizvjesno te je Perez tek u drugom krugu pobijedio sa 35 glasova više pobijedio protukandidata Keitha Ellisona iz Minnesote. Pereza su javno poduprli bivši predsjednik Barack Obama te neuspješna kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton, dok je Ellisonu potporu dao Bernie Sanders čija je struja u Demokratskoj stranci odabirom Pereza poražena.

Odmah nakon pobjede Perezu je u šali čestitao i Trump te je na svojem Twitter profilu napisao kako mu je 'drago zbog njega i zbog Republikanske stranke'. Perez je, pak, odgovorio Trumpu kako nema razloga za veselje budući će 'zajedno s Ellisonom i svim ostalim demokratima biti predsjednikova najgora noćna mora'.

Novi čelnik Demokratske stranke prvi je predstavnik latinoameričke dijaspore koji se nalazi na čelu Odbora demokrata. Rođen je u Buffalu u saveznoj državi New York u obitelji migranata iz Dominikanske Repulike. Njegov djed bio je tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća dominikanski veleposlanik u SAD-u, sve dok u jednom govor nije osudio brutalnost dominikanskog diktatora Rafaela Leónidasa Trujilla Moline te je povučen s diplomatske pozicije.

Thomas Perez je, inače, vrsni pravnik sa završenim pravom na Harvardu, a tijekom rada u ministarstvu pravosuđa učestalo je radio na istragama povezanim s brutalnošću policije nad hispanoameričkim stanovništvom u Sjedinjenim Državama. Štoviše, podignuo je tužbu protiv šerifa iz Arizone koji je diskriminirao migrante. Pored toga, njegova tužba rezultuirala je čistkom u policiji nakon što je otkriveno kako su policajci nakon uragana Katrina maltretirali lokalno stanovništvo na rasnoj osnovi.

Perezovu posvećenost poslu i pravdi zamijetio je i Barack Obama te ga je 2013. godine imenovao ministrom rada, unatoč protivljenju pojedinih republikanskih senatora koji su mu zamjerili pokušaj zataškavanja upozorenja jednog zviždača kako je ministarstvo rada leglo korupcije i prevare.

Privatno, novi čelnik američkih demokrata oženjen je odvjetnicom Ann Marie Satudenmaier s kojom ima troje djece. U slobodno vrijeme bavi se sportom te ne propušta utakmice omiljenih Buffalo Billsa koji igraju u  nacionalnoj ligi američkog nogometa.