Plemenitim jezikom umjetnosti

Novi inkubator doniran Općoj bolnici Pula

06.12.2018 u 10:54

Bionic
Reading

Odjeci Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane, veličanstvenog glazbenog ljetnog spektakla Medulinske rivijere, osjete se i u zimskom ozračju jer su danas predstavnici Festivala s partnerima u radosnom i podražavajućem tonu predali donaciju, vrijedan i nužno potreban inkubator, za novorođenu djecu u Općoj bolnici Pula

Izlazak iz najsigurnijeg prirodnog inkubatora, majčine utrobe, za svako dijete, neovisno o stupnju razvijenosti, promjena je prostora na kojeg se valja priviknuti. I tu roditelji, uz medicinske stručnjake, predstavljaju osnovnu podršku u procesu prilagodbe na novonastale promjene. Posebna prilagodba je potrebna nedonoščadi i djeci s malom težinom pri porodu gdje inkubator predstavlja osnovu medicinske skrbi za koju je Opća bolnica Pula upravo s donacijom predstavnika Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane te partnera Arena Hospitality Group i Bina-Istra zadovoljila minimalne standarde medicinske skrbi.

Razvoj našeg kraja od presudne nam je važnosti, a on upravo kreće s veselim dječjim koracima. Drago mi je da su humanu notu našeg Festivala, svojevrsnog kulturnog podija Medulinske rivijere, prepoznali naši partneri, nositelji gospodarskog rasta ovog područja. – istaknuo je za ovu priliku Goran Buić, načelnik Općine Medulin i suorganizator Festivala.

Od presudne je važnosti dijete (nedonošče ili ono s malom porođajnom težinom) smjestiti u siguran prostor inkubatora jer se time osiguravaju adekvatni uvjeti za vitalne funkcije, primjerice prilagodba temperature prostora jer dijete teško stvara toplinu, a lako ju otpušta, vlažnosti zraka, koncentracijom kisika i ostalog kako bi se prilagodilo i preživjelo u surovijem ozračju od nježnog, sigurnog prostora majčine maternice.

Trenutno u Jedinici za bolesnu novorođenčad i nedonoščad imamo tri inkubatora i dva babyterma, a po standardima trebali bismo ih imati najmanje pet. Realizacijom ove donacije vrijedne oko dvadeset tisuća eura možemo pružiti odgovarajuću medicinsku skrb novorođenoj djeci i kvalitetnu podršku zabrinutim roditeljima koji sa svojim djetetom u svako doba mogu slobodno uspostaviti fizički kontakt kako bi se pospješio proces prilagodbe. – istaknula je doc.dr.sc. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

I nastavlja, drago mi je da su naš apel za podrškom prepoznali predstavnici Festivala i partneri jer naprosto bez njihove pomoći ne bismo bili u mogućnosti financirati u ovako brzom roku nužno potreban inkubator. Pulskoj bolnici gravitiraju područja od Medulinske rivijere, Pule i Puljštine, centralna kao i sjeverna Istra. Posljednjih se godina uočava postepeno povećanje gravitacije prema rodilištu u Puli što se posebno odnosi na područje Umaga, a prema recentnim podacima u OB Pula se rodi više od 80% od ukupno rođene djece u Istarskoj županiji, naglasila je dr. Marinela Miletić-Janjušević, v.d. voditeljica odjela Pedijatrije. Uz predstavnike bolnice, Festivala te partnera primopredaji inkubatora nazočile su i Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana Istarske županije i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnik Grada Pule koje su toplo pozdravile suradnju lokalne zajednice i gospodarstva u cilju osnaživanja medicinske skrbi u OB Pula.

U suživotu smo i povezani, dodao je Christian Santaleza, u ime Bina-Istre, poznate po svojim snažnim doprinosima kad su u pitanju humanitarni projekti, i upravo je ovo vrijednost koju je kvalitetno prenio Festival donacijom inkubatora kojoj smo se rado priključili jer je osnova ljudskog opstanka međusobna podrška koju ne smijemo zaboraviti njegovati i u trenutcima kada nam je ubrzan životni ritam.

Naime, u rodilištu Opće bolnice Pula godišnje se rodi oko 1.400 djece, od njih 300-injak godišnje se hospitalizira u Jedinici za bolesnu novorođenčad Odjela pedijatrije zbog poteškoća prilagodbe na vanjski svijet. Dodatno, na godišnjoj razini rodi se i 70-tak nedonoščadi, oko 5% ukupnih poroda, što podrazumijeva porod prije termina tj. prije 38. tjedna trudnoće.

Reuel (Reli) Slonim, direktor Arena Hospitality Groupe kazao je za ovu priliku - Odgovornost je na nama odraslima i gospodarski snažnima prepoznati bilo ovog kraja i pružiti podršku gdje je potrebna jer time nastavljamo ciklus dobre vibraciji davanja koja se uvijek vrati što se očituje i u gospodarskom prosperitetu ovog kraja koji je prepoznat kao kulturna i turistička meka ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu.

Podsjetimo, Festival Rocks&Stars održao se u po prvi put ovo ljeto u jedinstvenoj prirodnoj scenografiji starog rimskog kamenolom Cave Romane i ugostio je ponajbolje domaće i strane umjetnike, Maksima Mrvicu, Darka Rundeka, gudački kvartet Bond, Ricchie e Poveri, i druge, čime se osigurala pozicija na svjetskim kulturnim razglednicama. Donacija inkubatora predstavlja krunu uspjeha Festivala u kojeg smo pretočili najbolje od ovog kraja, objedinili smo autentičnu lokaciju, vrhunske talente, plemeniti jezik umjetnosti te međusobno razumijevanje i snažnu podršku partnera kao i naših sugrađana. - zaključila je u svom izlaganju Diana Kiršić Rosanda, direktorica Festivala i članica uprave Medulinske rivijere.