MLADIĆEVO (NE) IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI

Novi igrokaz pred Haškim sudom

  • Autor: HRT/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.07.2011 07:40
  • Objavljeno 04.07.2011 u 07:37
Ratko Mladić Haag

Ratko Mladić Haag

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bojkotirat će UN-ov sud za ratne zločine gdje bi se trebao izjasniti o optužbama za genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini, rekao je njegov odvjetnik Miloš Šaljić iz Beograda agenciji Reuters

Ratko Mladić, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH, danas će drugi puta imati mogućnosti izjasniti se o krivnji. Mladić se u svom prvom pojavljivanju pred sudom 3. lipnja, nije želio izjasniti o krivnji za optužnicu koja ga tereti za dvostruki genocid u Srebrenici i drugim dijelovima BiH te za zločine protiv čovječnosti.

Njegov odvjetnik Šaljić kazao je za da će Mladić bojkotirati izjašnjavanje i tražiti da ga zastupaju njegovi branitelji. 'Mladić se 4. srpnja neće pojaviti u sudnici osim ako na to neće biti primoran. On to ne želi jer još nema svoj odvjetnički tim', rekao je Šaljić.

Ukoliko se Mladić ponovno odbije izjasniti o krivnji sud će, prema pravilima o postupku i dokazima, u njegovo ime evidentirati da se izjasnio da nije kriv.

Mladić još nema haškog branitelja po svome izboru jer tajništvo suda još nije dovršilo provjeru popisa branitelja za koje bi Mladić želio da ga zastupaju.

Mladić je prije desetak dana podnio popis odvjetnika po svom izboru i tajništvo Haškoga suda mora provjeriti za svakog od njih udovoljavaju li kriterijima za zastupanje pred tim sudom. Najavili su da će provjeru dovršiti do 1. kolovoza i do tada će Mladića ponovno predstavljati branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi