Gergely Karacsony

Novi gradonačelnik Budimpešte smatra da ujedinjena oporba može zaprijetiti Orbanu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 18:07
  • Objavljeno 16.10.2019 u 18:07
Gergely Karacsony, novoizabrani gradonačelnik Budimpešte

Gergely Karacsony, novoizabrani gradonačelnik Budimpešte

Izvor: EPA / Autor: Zoltan Balogh

Novoizabrani gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony rekao je u srijedu da njegova pobjeda na nedjeljnim lokalnim izborima predstavlja model kojim se može pobijediti stranka mađarskog premijera Viktora Orbana koji već gotovo desetljeće vlada zemljom na sve autokratskiji način

Orban, koji se sukobio sa zapadnim saveznicima zbog vladavine prava i približio autokratskoj vladavini, zadržao je vlast protiv slabe i fragmentirane oporbe.

No, nakon devet poraza na izborima od 2006., oporba se udružila i vratila kontrolu nad glavnim gradom i drugim većim gradovima.

Orbanovoj vladavini, ohrabrenoj gospodarskim uspjehom, nitko neće predstavljati izazov na izborima do 2022.

Oporba dotad treba ostati ujedinjena i predstaviti alternativu, rekao je Karacsony, 44-godišnji liberalni sociolog koji u četvrtak preuzima dužnost gradonačelnika Budimpešte.

"Suradnja nema alternative. Svatko u oporbi smatra da je to jednosmjerna ulica. Nijedan glasač oporbe neće podržavati raspad saveza", rekao je Karacsony.

S barem pola stranaka u oporbenom savezu, Karacsony priznaje da će se njegov savez kretati po političkom rubu, ali i da je njegova pobjeda predstavila model za uspjeh, da se treba ujediniti, puno raditi i usmjeravati frustraciju glasača.

Karacsony tvrdi da je oporbi dugo trebalo da se prilagodi izbornom sustavu koji kažnjava manje stranke, a pogoduje velikima.

"Svjedočimo nečemu što nismo još doživjeli u povijesti mađarske demokracije. U terminima stranačkih koalicija, stvoren je dvostranački sustav", rekao je Gergely Gulyas, Orbanov predstojnik kabineta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!