15.600 KUNA KOMAD

Novi bicikli za švicarsku vojsku

13.05.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Švicarska vojska kupit će za svoje snage nove bicikle pod nazivom "Bicikl 12", koji će zamijeniti sadašnji model u upotrebi u vojsci koji je star više od 20 godina, piše u nedjelju list NZZ Am Sonntag

Narudžbu za 2.800 bicikala po cijeni od 2.500 švicarskih franaka (15.600 kuna) za komad uskoro će potpisati s zueriškim prozvođačem Simpelom.

Švicarski vojni bicikli, jako teški i robusni, veoma su traženi, napose među izletnicima koji žele čvrst i jednostavan bicikl.

Po pisanju NZZ Am Sonntaga, ministar obrane Ueli Maurer kojega u Švicarskoj oštro kritiziraju zbog kupnje borbenih zrakoplova Gripena, osobno je isprobao bicikl.

Bicikl je znatno usavršen: okvir je aluminijski, ima disk kočnice, dinamo integriran u osovinu kotača, osam brzina, a težak je samo 15 kilograma. Nema nikakve veze s ranijim modelom koji je imao tek jednu brzinu i bio težak 25 kg.

Bicikl je namijenjen vježbi vojnika i za prijevoz unutar vojarni.

Švicarska vojska je do 2003. imala biciklističku postrojbu. Ona je u međuvremenu postrojba raspuštena, ali se vojni bicikli još koriste za prijevoz.