rast zaraženih

Nove restrikcije u New Yorku zbog pandemije

11.11.2020 u 23:13

Bionic
Reading

Guverner New Yorka Andrew Cuomo uveo je novi skup restrikcija u cilju suzbijanja širenja koronavirusa nakon što je broj zaraženih i hospitaliziranih vrtoglavo porastao u toj državi koja je proljetos bila epicentar epidemije.

Cuomo je naredio da se barovi, restorani i teretane u cijeloj državi moraju zatvoriti u 22 sata i ograničio na desetero broj ljudi koji se mogu okupljati na privatnim zabavama.

Nove mjere, koje stupaju na snagu u petak, uvode se dan nakon što su Kalifornija i nekoliko država na Srednjem zapadu postrožile restrikcije.

„Ovo je naša POSLJEDNJA šansa da zaustavimo drugi val”, poručio je na Twitteru gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio u srijedu, objavivši da sedmodnevna prosječna stopa pozitivnih testova iznosi 2,5 posto.

Gradske javne škole, najveće u zemlji, zatvorit će se i prijeći na nastavu putem interneta ako ta stopa poraste na 3 posto.

Pandemija se brzo širi zemljom i sve više znakova upućuje na to da bi drugi val mogao teško pogoditi sjeveroistočne države, koje su virus stavile pod kontrolu nakon prvog vala proljetos.