drugi val

Nove mjere u Grčkoj, Solun u 'crvenoj zoni'; zatvaraju se kafići i restorani, uvodi se redarstveni sat...

29.10.2020 u 21:47

Bionic
Reading

Drugi grčki grad Solun ušao je u četvrtak u "crvenu zonu", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis koji će u petak objaviti izvanredne mjere u borbi protiv drugog vala covida-19 koje će biti na snazi najmanje mjesec dana.

Od zore u petak u Solunu se zatvaraju restorani i kafići, a sportski i kulturni događaji se otkazuju.

Druge mjere ograničenja kretanja također će biti razmotrene, precizirao je zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias.

Osim Soluna, koji ima blizu milijun stanovnika, grad Larisa, u središtu zemlje kao i regionalna jedinica Rodopi, na sjeveroistoku, nalaze se u crvenoj zoni, rekao je premijer na sastanku vlade, prenijeli su mediji.

"Od danas se moraju primjenjivati izvanredne mjere u crvenim zonama: u Solunu, Larisi, Rodopima što znači obustavu većine usluga ali ne i maloprodaje kao ni zatvaranje škola", naglasio je premijer.

"Suočeni smo s drugim valom, jačim od proljetnog, naš zdravstveni sustav je pod do sad najjačim pritiskom", dodao je.

Isključivši opću karantenu poput one šestotjedne u proljeće, Mitsotakis je rekao da će u petak najaviti "jednomjesečni plan djelovanja kako bi se izbjeglo najgore".

Od početka tjedna broj dnevno novozaraženih u Grčkoj se gotovo udvostručio i prešao s 790 u nedjelju na 1547 u srijedu.

Zato je Grčka odredila tjedan dana redarstvenog sata od 22,30 do 3 ujutro tijekom dva tjedna u Ateni i Solunu, dva koronavirusom najzahvaćenija grada u kojima živi gotovo polovica stanovništva zemlje (10,9 milijuna).

Grčka je i dalje manje pogođena od drugih europskih zemalja s ukupno 43.229 oboljelih od pojave epidemije krajem veljače i 603 umrlih.

Više od 100 ljudi trenutačno se u Grčkoj nalazi na reanimaciji, prosječno starih 65 godina, prema podacima zdravstvenih službi.