SVI PREDMETI STOPIRANI

Novaković o odluci Visokog upravnog suda koja veže ruke Povjerenstvu za sukob interesa: Predložit ćemo DORH-u preispitivanje presude

02.02.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Nakon presude Visokog upravnog suda koje je dovelo u pitanje sve odluke Povjerenstva koje se tiču za povredu načela obnašanja dužnosti, oglasila se i predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković

'Povjerenstvo je odlučilo da će uložiti izvanredni pravni lijek. Uputit ćemo prijedlog DORH-u da se ide s izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude', poručila je na press konferenciji Nataša Novaković.

Svi predmeti koji su u tijeku, a koji se tiču povrede načela, po njima Povjerenstvo zasad neće postupati.

'Nakon ove presude Visokog upravnog suda, donijete su još dvije odluke Visokog upravnog suda koje su oprečne pa ne znamo da li je to stav suda ili samo jednog vijeća', kazala je Novaković.

'Kad bi ova odluka ostala nepromijenjena, to bi bio velik udarac radu Povjerenstva i borbu protiv korupcije', kazala je Novaković.

'Ako se prihvati naš prijedlog, tada bi sve završilo na Vrhovnom sudu. Ako se ne prihvati – onda ništa', rekla je Novaković.

Od 2014. godine Povjerenstvo ima ovakvu praksu, ovo nije ništa novo. U ovom trenutku više očito nemamo pravo promijeniti način rada, rekla je Novaković.

Na pitanje je li odluka vrsta političkog pritiska, Novaković je rekla da se može reći da se stvara percepcija da se mijenjaju sudske prakse. 'Činjenica jest da je praksa sad drugačija. Stvara se percepcija koja nije baš najbolja', rekla je Novaković.

'Pitanje je koliko će cijeli postupak trajati, ali pitanje je i hoće li se i kad donijeti novi Zakon o sukobu interesa. Svakako mogu reći da Povjerenstvo bez ovlasti da utvrđuje ono što je osnova postupanja dužnosnika, njegove će ovlasti biti znatno smanjene. Osobno mi je nevjerojatno da možete reći da je netko bio netransparentan i da možete na to reći da je to OK, ako nije povrijedio neki drugi zakon', rekla je Novaković.

Podsjetimo, Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je 2017. kaznilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer mu je odvjetnik uplatio jamčevinu za izlazak iz zatvora te jer je donacije građana primio i nakon predsjedničkih izbora 2009.

Mediji navode da će odluka Visokog upravnog suda za posljedicu imati dramatičan utjecaj na ovlasti Povjerenstva, ali i ukidanje još nekih ranije donesenih odluka, među ostalim i protiv bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u aferi konzultantica nakon koje je dao ostavku, ali i Martine Dalić, Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića.