'NAŠ HAJDUK' BRZO ODGOVORIO MAMIĆU

Nova tužba: Dinamo i Lokomotiva prijavljeni zbog kartela!

19.02.2013 u 08:04

Bionic
Reading

Samo dan nakon još jednog bizarnog istupa Zdravka Mamića, u kojemu se dotaknuo i udruge 'Naš Hajduk' kao navodne fantomske organizacije, iz Splita je stigao protuudar: objavljeno je da je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upućena prijava protiv klubova Dinamo i Lokomotiva, u kojoj se tvrdi da su stvorili kartel koji je potpuno narušio ravnopravnost natjecanja u hrvatskom nogometu

Radi se o dokumentu napisanom na pedesetak stranica, u kojemu su detaljno pobrojani svi dokazi za ono što je u javnosti već poznato kao notorna činjenica - klub Lokomotiva u stvarnosti je Dinamov 'B' pogon, pa je njihovo nastupanje u istom rangu natjecanja nezakonito, ali i suprotno pravilima UEFA-e i HNS-a. Na adresu AZTN-a poslani su podaci o zajedničkim poslovnim planovima dvaju klubova, razmjeni igrača i trenera, pa čak i izjave odgovornih osoba - od Mamića nadalje - koje javno priznaju ovu simbiozu. Udruga 'Naš Hajduk', koja inače okuplja oko devet tisuća članova koji su dobili pravo izbora nadzornog odbora splitskog kluba, od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražila je i hitno usvajanje privremene mjere kojom bi se Lokomotivu izbacilo iz nogometne lige i kupa, jer bi se tako 'spriječilo daljnje varanje hrvatskih građana i nastanak nenadoknadive štete za ostale klubove'.

'S obzirom da narušavanje sportskog natjecanja više nitko u nogometnoj kaljuži ne smatra problemom, nadamo se da će ova neovisna Agencija prihvatiti našu inicijativu i pokrenuti postupak utvrđivanja zabranjenog sporazuma između GNK Dinama i NK Lokomotive i spriječiti sve daljnje štetne posljedice takvog dogovore', kazao nam je Josip Tadinac u ime udruge 'Naš Hajduk'.

Ovo je, inače, već druga prijava AZTN-u upućena protiv kluba kojim gazduje Zdravko Mamić: u prvoj, iz studenoga prošle godine, na nekoliko stotina stranica opisano je Dinamovo financiranje novcem iz zagrebačkog proračuna i zatražen povrat oko 214 milijuna kuna dobivenih kao nezakonite potpore. Kako doznaje tportal, u AZTN-u se intenzivno radi na istraživanju ovih navoda, pa su zatražena očitovanja Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Turističke zajednice Zagreba i samog Dinama. Većina je odgovorila, od nekih su zatražene dodatne informacije, no vrlo složeni postupak će vjerojatno potrajati barem još nekoliko mjeseci.

U slučaju kartela, situacija je još jasnija: po zakonu radi se o 'zabranjenom sporazumu kojim dva ili više poslovnih subjekata usklađeno djeluju na istom tržištu i time narušavaju tržišno natjecanje ostvarivanjem veće dobiti od one koju bi postigli samostalnim djelovanjem'. AZTN je već znao reagirati u sličnim slučajevima, od pekara koji su dogovorili cijene kruha, preko tvrtki za razminiranje koje su uskladile cijene svojih usluga, do novinskih distributera koji su sklopili zabranjeni dogovor o suradnji. U slučaju nogometa ova agencija bi teoretski trebao postupiti jednako, jer je još prije tri mjeseca objavila da prema klubovima postupa kao prema 'poduzetnicima koji se natječu na istom tržištu', neovisno o tome jesu li organizirani kao dionička društva ili udruge građana.

Za postojanje kartela po definiciji ne treba biti sklopljen nikakav formalni ugovor već se može kazniti tek usmeni dogovor, pa čak i stanje na tržištu koje upućuje da kartel postoji. U slučaju Dinama i Lokomotive sve je poznato: čak i Zdravko Mamić je u više navrata nazvao taj klub 'mlađom sestrom', hvalio se da snosi troškove njegovog funkcioniranja 'od pijeska do igrača', a u javnosti su se pojavili čak i zajednički plakati dvaju klubova koji dokazuju da se u stvarnosti radi o samo jednom projektu. U sportskom dijelu priče situacija je također jasna: u četiri godine igranja u prvoj ligi Dinamo je jedini klub kojemu Lokomitiva nikada nije otrgnula nijedan jedini bod, a zauzvrat su treneri i igrači po potrebi šetali iz jednog kluba u drugi.

Usvoji li AZTN tužbu udruge 'Naš Hajduk', zakon predviđa drastične kazne: od stroge zabrane svih daljnjih dogovora između dvaju poduzetnika do globe u iznosu od deset posto prošlogodišnjeg prihoda, što bi za Dinamo predstavljalo oko 18 milijuna kuna. Također, prihvati li Agencija zahtjev za izricanjem privremene mjere i izbaci Lokomotivu iz nogometnih natjecanja, po pravilima HNS-a poništili bi se rezultati svih utakmica u kojima je ovaj klub igrao.

Više o Dinamovoj godišnjoj skupštini možete pročitati OVDJE