POMAGAO OPTUŽENIMA

Notornom Brkiću sada bi Bajić morao pokucati na vrata!

17.01.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Službena policijska snimka razgovora nekadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića i osumnjičenika u slučaju Grubori treći je poznati prekršaj ovog saborskog zastupnika i glavnog tajnika HDZ-a te najbližeg suradnika Tomislava Karamarka. Ovaj slučaj daje nam ozbiljne razloge za zabrinutost zbog funkcioniranja tadašnjeg pravosudno-represivnog sustava. Nakon ovoga na potezu je DORH, kao i propitivanje Brkićeve zloporabe položaja i ovlasti te ometanja istrage, što baš i nije u opisu posla jednog zamjenika ravnatelja policije

HDZ-ovci o ovom slučaju ili šute ili daju šture izjave. Iako smo tražili očitovanje predsjednika stranke Tomislava Karamarka, javnosti će se obratiti tek glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek. Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz redova HDZ-a Miroslav Tuđman nije želio dati bilo kakav komentar.

Njegov stranački kolega iz istog odbora, Gordan Jandroković, kaže da ga trenutno puno više zanima slučaj Šegon i Slavko Linić koji štiti svog pomoćnika. Na našu opasku da jedno ne isključuje drugo te da se mediji slučajem Šegon itekako bave, Jandroković poručuje da je na suđenju namjerno puštena informacija o Brkiću kako bi zasjenila slučaj Šegon.

Razgovorljiviji su razumljivo bili članovi Odbora koji nisu iz redova glavne oporbene stranke. Nezavisni zastupnik Damir Kajin naglašava da je Brkić jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca. 'To nije izoliran slučaj i nadam se da je to pojava koja je okončana s bivšom vlašću. Treba stvoriti pretpostavke da se to više ne dogodi jer ovakve stvari naprosto blokiraju kompletno funkcioniranje pravne države u koju onda s pravom građani ne mogu imati povjerenja', naglašava Kajin.


Osim razgovora nekadašnjih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko osumnjičenih za ratni zločin u Gruborima 1995, na snimkama je i razgovor tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića, koji je jednog od osumnjičenika nazvao kako bi mu otkrio da je 'na popisu'. Riječ je o Branku Balunoviću koji je, poput optuženih Drlje i Krajine, u akciji Obruč vodio ekipu na terenu. Istu je ulogu imao i Stjepan Žinić, jedan od specijalaca s kojima je Brkić tijekom istrage dogovarao sastanke. 'Dobit ćeš poziv policije', kazao je Brkić Balunoviću koji u konačnici nije optužen, ali je tijekom postupka ispitivan kao svjedok.

Kajin kaže da je žalosna činjenica da je vlast 'štitila mangupe iz naših redova'. 'Zločin nema nacionalnosti, on je zločin, činili ga naši ili njihovi mangupi. Zataškavanjem zločina ne izriče se lojalnost državi nego mangupima', poručuje i dodaje da je Domovinski rat bio legitiman i obrambeni te nešto 'najuzvišenije što je Hrvatska imala'. Ipak, naglašava da su se na marginama Domovinskog rata događali Grubori, Pakračka poljana, Lora…

Sada je, zaključuje, na redu pravosuđe, a Sabor samo može odlučivati o Brkićevom imunitetu nakon što DORH reagira.

SDP-ov član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Rađenović kaže kako mu je Brkić uvijek bio 'interesantan lik'. Naglašava i da mu je ovo treći gaf. 'Prvo smo imali plagiranje diplomskog rada, potom sporni kredit koji je dobio od Karlovačke banke, čiji su šefovi završili iza rešetaka, i potom ovo.

Čini mi se da je ovaj posljednji i najozbiljniji. Ako se to pokaže istinitim, onda to najbolje pokazuje kako je funkcionirala bivša vlada i sigurnosni sustav na čijem je čelu bio Karamarko, a Brkić mu je danas najbliži suradnik', kaže. 'Ako je to jedina manipulacija, ja bih bio sretan', poručuje Rađenović.