O BESMISLU

Notch o Ubisoftovom DRM-u

22.08.2011 u 13:03

Bionic
Reading

U raspravu o slučaju DRM zaštite na kojoj inzistira Ubisoft uključio se i tzv. Notch, danas slavni autor Minecrafta

Relativno nedavno pisali smo o slučaju nadolazećeg naslova Driver: San Francisco koji će od igrača iziskivati stalnu internetsku vezu. Radi se o antipiratskoj zaštiti koja se već nekoliko puta pokazala ne samo neučinkovitom, već i kontraproduktivnom. Njezina specifičnost je u tome da igru uopće ne možete pokrenuti nemate li računalo spojeno na internet, a pukne li vam veza usred igranja, igra će biti zaustavljena.

 

Suludo, zar ne? Tako misli i Markus Persson, poznatiji kao Notch – čovjek zaslužan za megapopularni Minecraft. Otkako se proslavio, čovjek je postao redoviti komentator događanja u gejming industriji kojega mnogi vjerno prate i cijene.

 

'Ako piratizirate Ubisoftovu igru umjesto da je kupite, ona će vam nastaviti najnormalnije raditi padne li vam internetska veza', komentirao je Notch na svom Twitter profilu: 'Piratstvo zaista šteti razvojnim studijima. Htio sam reći da je DRM zaštita koja potiče piratstvo jednostavno suluda.'

 

Još je nevjerojatnija Ubisoftova odluka kada znamo da je identičan DRM već koristio i kasnije se sam posipao pepelom. Istu zaštitu koristit će i Diablo III.