JAPANCI NAJMANJE

Norvežani najviše sudjeluju u kućanskim poslovima

07.03.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Norvežani najviše sudjeluju u kućanskim poslovima, a Japanci najmanje, pokazalo je istraživanje koje je među zemljama članicama provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) uoči međunarodnog dana žena koji se obilježava u subotu

Nakon što je usporedila koliko odrasle osobe oba spola provode dnevno u 'neplaćenom radu' u 34 zemlje članice, organizacija je zaključila da se polako smanjuje jaz jer sve više žena ima vlastite karijere.

'No još uvijek postoji veliki jaz po spolu u neplaćenim poslovima što očito pokazuje da je muškarcima još uvijek teško primiti se povremeno posla u nekim državama', kaže OECD u priopćenju.

Turkinje provode najviše vremena obavljajući kućanske poslove uključujući kupovinu - ukupno 377 minuta dnevno dok Turci provode dnevno 116 minuta u kućanskim poslovima.

Japanci su najmanje od pomoći u kući i na to potroše 62 minute dnevno dok žene rade u kući 300 minuta dnevno.

Iako su Norvežani od najveće pomoći sa 180 minuta dnevno, Norvežanke ipak rade u kući više - 210 minuta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da žene na sjeveru Europe provode daleko najviše vremena u opuštanju - u Norveškoj se 367 minuta dnevno troši na odmor i zabavu a u Britaniji žene na to potroše 339 minuta dnevno.

Istraživanje OECD-a provedeno je na uzorku od 20 tisuća osoba.