NEMA OZLIJEĐENIH

Noć nasukanih jahti na Jadranu

10.07.2011 u 17:34

Bionic
Reading

Nekoliko jahti nasukalo se tijekom noći na srednjem i južnom Jadranu, ali nije bilo ozlijeđenih, a ni onečišćenja mora, priopćila je danas glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan

Tako se, navodi se, sinoć oko 19 sati između Paklenskih otočića Borovac i Sv. Klement kod otoka Hvara nasukala talijanska jahta 'Mexcal', dužine 14,7 metara s tri talijanska državljana, a dojavu o nasukavanju dobila je lučka ispostava Hvar od lokalnih ribara.

Brodica Lučke kapetanije Split upućena je na mjesto pomorske nesreće i utvrdila da nitko nije ozlijeđen te da more nije onečišćeno. Zapovjednik i posada odbili su napustiti jahtu i prekrcati se na brodicu kapetanije, te su ostali čekati tvrtku EmergenSea iz luke Milna da ih odsuče. Jahta je odsukana sinoć u 22 sata te je u pratnji brodice kapetanije stigla u luku Palmižana. Na jahti nema vidljivih oštećenja, a kapetan ispostave Hvar izvršit će očevid.

Tijekom noći bilo je još nekoliko nasukanja plovila na srednjem i južnom Jadranu.

Tako se oko 20,20 sati nasukala jedrilica 'Stellamaris', dužine 13 metara sa šest osoba na otočić Maslinjak kod Murtera. Jedrilica je u vlasniku čarter tvrtke Reful d.o.o. iz Sukošana. Na mjesto nezgode isplovio je brod 'Šibenik' Lučke kapetanije Šibenik s Murtera, međutim oko 21 sat jedrilica se sama uspjela odsukati.

Oko 20,30 sati kvar motora imala je jedrilica 'Stellamaris' dužine sedam metara na kojoj su bile dvije osobe. Kvar se dogodio na oko pola nautičke milje od otočića Smokvica kod Rogoznice te ih je u najbližu luku oteglila brodica tvrtke Sea Help.

Noćas oko jedan sat milju od rta Oštro na granici s Crnom Gorom nasukala se motorna jahta 'Santa Victoria' koja plovi pod zastavom Sejšelskih otoka, dužine 21 metar, s 15 osoba (ruskih, ukrajinskih i crnogorskih državljana). Nije bilo ozlijeđenih, ali jahta je imala mali prodor mora, te je zapovjednik rekao da će čekati jutro i visoku vodu. Oko 7,40 sati jahta se uspjela sama odsukati.