uhićenja ČELNIKA AGROKORA

Nobilo: Za rješenje problema Agrokora trebalo bi demontirati čitav politički sustav

16.10.2017 u 23:01

Bionic
Reading

O uhićenjima čelnika Agrokora u Otvorenom su raspravljali bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo, odvjetnik Goran Mikuličić, kriminalist Željko Cvrtila i novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić

Komentirajući današnja uhićenja, Škare Ožbolt je rekla da je sve to viđeno desetak puta u posljednjih nekoliko godina. 'Sada je došao krupni kapital na dnevni red, a je li to trebalo raditi tako ili je bilo dovoljno da se pozove osoba da da iskaz, to je sad veliko pitanje. Mislim da to nije bilo potrebno', rekla je Škare Ožbolt.

Kada je riječ o eventualnom izručenju Ivice Todorića, naglasila je da uhidbeni nalog djeluje na području cijele Europske unije, ali da Velika Britanija u nekim slučajevima nije odobrila izručenje.

Kazala je kako je afera Agrokor velika tektonska promjena koja ukazuje na privatizaciju na 'hrvatski način'. Upitana za odnos Franje Tuđmana i Ivice Todorića, bivša ministrica i nekadašnja bliska suradnica prvog hrvatskog predsjednika kazala je kako Todorić vjerojatno nije imao puno kontakata s Tuđmanom.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

'Vjerojatno je imao kontakte s članovima obitelji, ali sa samim Tuđmanom teško da je imao kontakte jer je on bio usredotočen na rat i obnovu', rekla je Škare Ožbolt.

Upitan u kom smjeru će ići obrana njezine klijentice Piruške Canjuge, Anto Nobilo je naglasio da još ne zna detaljno što joj se stavlja na teret. 'Tražit ćemo da se utvrdi od kad do kad je Canjuga radila u upravi i na osnovi toga ćemo zaključiti koje je radnje ona mogla učiniti a koje nije', rekao je Nobilo.

Također je najavio da će tražiti da se njegovoj klijentici umjesto pritvora izrekne blaža mjera (zabrana pristupa svjedocima ili zabrana napuštanja doma) zbog specifičnih okolnosti. 'Gospođa Canjuga ima bolesno dijete od dvije godine koje prima kemoterapiju i njena prisutnost uz dijete je nužna', otkrio je Nobilo.

Kazao je i kako je u slučaju Agrokora zakazao čitav bankarski sustav vezan uz tu tvrtku, počevši od HNB-a pa sve do banaka uz koje je vezana kompanija.

  • +13
Odvjetnici bivše Agrokorove uprave Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dodao je da je uhićenje članova Uprave Agrokora predstava za narod te kako bi za rješenje tog problema trebalo demontirati čitav politički sustav u Hrvatskoj.

I odvjetnik Goran Mikuličić kritizirao je način na koji se vodi postupak. 'Skeptičan sam kad kazneni postupak počinje predstavom za javnost. Svi takvi procesi su imali neslavan kraj, a osobno mislim da to nije pravi put. Bilo bi oportuno ići na uži broj osoba s nesumnjivo čvrstim dokazima, a nakon što se probije prvi red obrane može se penetrirati u dubinu i proširiti postupanje', rekao je Mikuličić te je postupanje policije i odvjetništva usporedio s cirkusom.

Upitan koliko posla imaju policija i Uskok u ovoj fazi, Željko Cvrtila je naglasio da je riječ o zahtjevnom i odgovornom poslu kojeg do sada nije bilo u ovakvom obimu.

'To je neosporno kriminalitet iz gospodarskog područja, ali i organiziranog tipa kriminala. Interesantno je da je od samog početka istraga išla u dva smjera, u jednom je išla kriminalistička, a u drugom financijska. U financijskoj istrazi Državno odvjetništvo je zatražilo pomoć i drugih institucija. Kriminalistička istraga bavila se rekonstrukcijom toga tko je radio na kojem mjestu i što je potpisivao', rekao je Cvrtila.

Za razliku od Mikuličića, Cvrtila smatra da istraga nije zahvatila previše osoba. 'Ne bih složio da je to preširoko zahvaćeno te očekujem da će se u narednom razdoblju ići i puno šire', zaključio je Cvrtila.

Frenki Laušić je otkrio da je došao do podataka kako je istraga produžena do 2006. godine te da je pravni tim revizorske kuće Baker Tilly već 2009. preporučio da se Agrokorovo izvješće ocijeni negativnim. 'Međutim lokalna uprava je odlučila drugačije', rekao je.  

Laušić je spomenuo i informaciju da je bilo iznošenja dokumentacije iz koncerna. 'Prema našim informacijama, jedan od članova uprave u trećem mjesecu iznosio je dokumente iz Agrokora i nije ih vratio', rekao je Laušić.