BRATSKI BND

Njemački špijuni poslušno opslužuju Ameriku

08.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Njemačka obavještajna služba BND mnogo je uže surađivala s američkom NSA nego što se dosad znalo. Samo u jednom mjesecu proslijeđeno je 500 milijuna metapodataka - i to iz njemačke postaje koju su Amerikanci 'napustili', izvještava Deutsche Welle

Sapunica o masovnom prisluškivanju građana nastavlja se. Tek što je javnost saznala o američkom špijunskim programu Xkeyscore kojim se gotovo neograničeno špijuniralo građane širom svijeta, njemački magazin Spigel objavio je da njemačke službe mnogo marljivije javljaju Amerikancima podatke iz Njemačke nego što se do sada slutilo. Tako je njemačka obavještajna služba BND samo u prosincu prošle godine američkoj službi NSA proslijedila 500 milijuna takozvanih metapodataka, javlja DW

Iako i političari užurbano moraju učiti detalje suvremene komunikacije, upravo su ti metapodaci ono što najviše zanima obavještajne službe - i istovremeno su golema rupa u propisima o zaštiti osobnih podataka. Naime, kod tih informacija - na primjer kod komunikacije mobitelom, uopće se ne bilježi vlasnik mobitela. To bi bilo prisluškivanje i zato je zabranjeno, odnosno dopušteno samo uz sudski nalog.

Ali u ovom slučaju - to nije ni potrebno. Metapodaci, na primjer, bilježe vrijeme nekog poziva, njegovo trajanje, kod novih mobitela i točnu lokaciju gdje se mobitel nalazio i obavještajci zapravo imaju sve što im treba. Jer, ako znaju koji broj je kontaktiran, preko tog drugog broja mogu saznati tko je nazvao - čak i kad ne bi, već prema lokaciji uređaja, mogli saznati gdje taj korisnik spava i živi. Usporedbom sa sasvim legalnim bazama podataka (na primjer telefonski imenik) bez problema mogu otkriti osobu čiji je identitet navodno sakriven.

Na taj način se može otkriti, na primjer, tko je boravio u nekoj džamiji za vrijeme propovjedi sumnjivog islamista - ali zapravo ne mogu otkriti je li ta osoba možda tek vodoinstalater koji je popravljao cijev u zgradi pored džamije.

Upravo je Snowden otkrio kako je tih 500 milijuna podataka proslijeđeno u dva izvješća prošlog prosinca, ali već naslov koja je dala američka služba tom izvješću, 'Germany - Last 30 days' (Njemačka - posljednjih 30 dana), ostavlja mogućnost kako je to tek redoviti, dakle mjesečni izvještaj.

Ali ono što je zapravo najviše šokiralo neke njemačke političare jest - odakle su Amerikanci dobili te podatke. Naime, jedno od ta dva izvješća najvjerojatnije potječe iz prislušne postaje koju su sagradili Amerikanci u bavarskom Bad Aiblingu i koju su navodno odavno napustili i prepustili njemačkim kolegama.

Upravo je to zaprepastilo političara stranke Zelenih Hans Christian Stroebelea koji sad zahtijeva 'hitnu istragu': 'Dosad se govorilo kako su Amerikanci napustili tu postaju, a sad čitamo da je NSA čak proširila svoju postaju u Njemačkoj, da odande dobiva podatke i da čak već tamo analizira podatke. To je potpuno nov razvoj događaja i to su novosti koje moramo istražiti.'

Više o toj temi možete pročitati ovdje