lokalni izbori

Njemački socijaldemokrati nakon 73 godina izgubili Bremen

26.05.2019 u 23:22

Bionic
Reading

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izgubila je vodstvo u gradu-saveznoj pokrajini Bremen po prvi put nakon 73 godine, a najviše glasova na nedjeljnim izborima za lokalni parlament osvojila je Kršćansko-demokratska unija (CDU)

Gubitak SPD-a u ovoj tradicionalnoj socijaldemokratskoj utvrdi i loš rezultat na izborima za Europski parlament mogli bi dovesti do promjena na vrhu SPD-a, a u pitanje je doveden i opstanak demokršćansko-socijaldemokratske vlade na saveznoj razni.

Prema prvim prijevremenim nepotpunim rezultatima CDU je u Bremenu osvojio 25,2 a SPD 23,6 posto glasova. Stranka Zeleni je osvojila 17,6, Ljevica 10,1, Liberalno-demokratska stranke (FDP) 5,3 te Alternativa za Njemačku (AfD) 5,9 posto glasova.

Dosadašnja socijaldemokratsko-zelena koalicija u Bremenu na čelu sa socijaldemokratskim gradonačelnikom/premijerom Carstenom Sielingom više nije moguća.

Kao moguća konstelacija se spominje koalicija socijaldemokrata, Zelenih i Ljevice što bi bilo prvo sudjelovanje reformiranih DDR komunista iz Ljevice u vlasti neke zapadnonjemačke savezne pokrajine.

Kao druga opcija se spominje koalicija CDU-a, FDP-a i Zelenih.

Prema analizama javnog servisa ARD, SPD je u Bremenu izgubio zbog loše gospodarske situacije u kojoj se ova savezna pokrajina/grad nalazi već dulje vrijeme.

Pri odluci na glasačkim kutijama građani su se više povodili za pitanjem gospodarske kompetencije stranka, a manje temama koje su prevladavale u ostatku zemlje poput zaštite okoliša ili migracije.

Nakon gubitka preko 11 posto glasova i s osvojenih samo 15,6 posto na izborima za Europski parlament, sve su glasniji povici za promjenom na vrhu SPD-a.

'Ova izborna nedjelja ne može proći bez kadrovskih posljedica', rekao je bivši predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel u nedjelju navečer.

Već nekoliko dana kruže glasine da bi predsjednica stranke Andrea Nahles u slučaju loših rezultata na izborima za EU parlament i u Bremenu mogla biti smijenjena.

Promatrači procjenjuju da bi u slučaju odlaska Nahles s vrha stranke ojačalo lijevo krilo SPD-a koje traži izlazak iz koalicijske vlade s demokršćanima na čelu s Angeleom Merkel. To bi dovelo do prijevremenih izbora i odlaska Angele Merkel s političke scene.

Merkel je krajem prošle godine najavila svoje povlačenje s političke scene nakon završetka mandata aktualne vlade koja je s radom počela prije nešto više od godinu dana.

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije sastaju se u ponedjeljak poslijepodne u uredu kancelarke kako bi razmotrili daljnje koraka nakon današnjih izbora.