NA UDARU JAVNOSTI

Njemački ministar uvezao tepih bez carine

08.06.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Njemački ministar razvoja Dirk Niebel u petak je podvrgnut kritikama jer je na račun države i bez plaćanja carinske pristojbe dao dopremiti afganistanski tepih kao uspomenu na putovanje u Afganistan

Liberalni ministar (FDP) u vladi Angele Merkel kupio je u privatne svrhe tepih površine devet četvornih metara i težine 30 kg tijekom službena posjeta Afganistanu u ožujku. Odložen u veleposlanstvu Njemačke u Kabulu, tepih vrijedan približno 1.100 eura po pisanju časopisa Spiegel, prevezen je besplatno 20. svibnja u Njemačku avionom čelnika njemačkih vanjskih obavještajnih službi.

Po dolasku u Berlin, voluminozni paket nije prošao carinsku provjeru, priznalo je ministarstvo, navodeći kao razlog 'nesporazum'. Vozač je pokupio tepih u zračnoj luci Schoenefeld.

Otkriće te afere izazvalo je kritike i sarkastične komentare u Njemačkoj.

'Ministar Niebel brka ministarstvo sa samoposluživanjem za njega i njegov FDP', kazao je oporbeni političar Thomas Oppermann (SPD).

Niebel je priopćio da je prvotno namjeravao prenijeti tepih kao 'osobnu prtljagu' pri sljedećem boravku u Afganistanu. 'Obradovao sam se što ne moram tako dugo čekati da dođem do svojeg tepiha', dodao je on u priopćenju.