BLUE wings 2020

Njemački i izraelski lovci letjeli iznad mjesta ubojstva izraelskih sportaša

18.08.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Njemački i izraelski mlažnjaci letjeli su u formaciji iznad mjesta ubojstva izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972., u prvoj zajedničkoj vježbi njemačkih i izraelskih snaga. U sklopu vježbe "Blue Wings 2020", njemački i izraelski piloti letjeli su iznad vojnog aerodroma blizu Munchena kako bi obilježili ubojstvo 11 izraelskih sportaša.

Na tom su mjestu snage sigurnosti pokušale osloboditi izraelske sportaše, koje je otela palestinska teroristička organizacija Crni rujan u slabo osiguranom olimpijskom selu 5. rujna 1972. u Munchenu. Osim izraelskih olimpijaca, poginulo je i pet terorista i jedan njemačkih policajac.

Kasnije su mlažnjaci letjeli iznad koncentracijskog logora Dachaua, odajući počast žrtvama holokausta i nacističkog terora. Dachau je otvoren 1933. kao model za druge koncentracijske logore. Visoki dužnosnici, među kojima i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, sudjelovat će na ceremoniji u logoru Dachau.

"Piloti našeg zrakoplovstva letjeli su danas iznad koncentracijskog logora Dachau u Njemačkoj", objavio je na Twitteru izraelski premijer Benjamin Netanyahu. "U Dachauu se dogodio masakr Židova", dodao je. "Najveća lekcija holokausta je da nitko neće zaštititi Židove, ako se oni sami ne zaštite. Danas sami sebe branimo. Pozdrav našim pilotima", poručio je Netanyahu.

Po prvi puta izraelski mlažnjaci sletili su u Njemačku. Porast antisemitizma, a pogotovo napad na sinagogu u Halleu, kada su poginule dvije osobe, izazvao je alarm u Njemačkoj. Glavni zapovjednik Luftwaffea Ingo Gerhartz kazao je kako je program znak prijateljstva.

Zbog najmračnijeg poglavlja njemačke povijesti zemlja ima "zadatak da se odlučno bori s antisemitizmom danas", kazao je on, prenosi televizija BR24.