ŽESTOKE REAKCIJE

Njemački Financial Times poziva Grke da ne glasuju za Tsiprasa

15.06.2012 u 21:11

Bionic
Reading

Njemačko izdanje Financial Timesa, Financial Times Deutschland, pozvao je u petak Grke da glasuju protiv radikalno lijeve koalicije Syrize na izborima u nedjelju, kritizirajući "demagogiju" njezina čelnika Alexisa Tsiprasa, što je izazvalo žestoke kritike u Grčkoj.

U dvostrukom uvodniku na njemačkom i grčkom jeziku objavljenom na naslovnici, list napominje da tim pozivom čini "iznimku". "FTD i većina Grka imaju zajednički interes: njihova zemlja mora zadržati euro", piše list, koji je već izražavao svoje mišljenje o izborima, ali samo njemačkim.

"Samo za strankama koje prihvaćaju uvjete međunarodnih vjerovnika vaša će zemlja moći sačuvati euro", upozorava. "Oduprite se demagogiji Alexisa Tsiprasa i njegove Syrize. Ne vjerujte obećanjima da se dogovore može jednostavno odbaciti, bez posljedica." Premda se zauzima za ukidanje sporazuma o programu štednje, Syriza ističe da želi zadržati zemlju u eurozoni, kao i većina Grka.

FTD poziva Grke da glasuju za stranku desnice Nova demokracija koju vodi Samaras. "To nije laka odluka", priznaje, ocjenjujući da je Nova demokracija "desetljećima vodila lošu politiku." No "vašoj će zemlji ići bolje s koalicijom koju vodi Antonis Samaras nego Tsipras, koji se želi vratiti unutrag i prikazuje svijet koji ne postoji."Članak je izazvao žestoke kritike u Grčkoj.

Syriza je u priopćenju osudila tu "otvorenu intervenciju bez presedana, koja vrijeđa nacionalni dignitet i želi potkopati demokraciju" u Grčkoj. "Jedino što bi se još moglo dogoditi nakon te provocirajuće i uvredljive intervencije" bilo bi da njemačka kancelarka i njezin ministar financija "dođu u nedjelju dijeliti glasačke listiće za desnicu", rekao je jedan od njezinih čelnika, Dimitris Papadimulis.

S ogorčenjem je reagirala i desnica kao i socijalisti, ocijenivši da FT time radi za ljevicu. "Mi smo ponosan narod (...) ne želimo upute (...) ne želimo provokacije i manipulacije", rekao je glasnogovornik Nove demokracije. Čelnica socijalista Anna Diamantopulu izrazila je žaljenje zbog "zastrašujuće političke neprimjerenosti", optuživši FTD da je "aneks Avghija", Syrizinog dnevnika. Optužila je njemačke krugove da žele gurnuti Grčku u pogrešku "kako bi je izbacili iz eurozone".