PREMALO MENADŽERICA U EU-u

Njemačka uvodi žensku kvotu za tvrtke

02.02.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Da se ima još mnogo toga učiniti u borbi za ravnopravnost žena, pokazuje i primjer razvijene i bogate Njemačke u kojoj se počinje razmišljati o uvođenju kvota za žene u svijetu biznisa. Naime, rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazuju da se na vodećim pozicijama u glavnim njemačkim kompanijama nalazi tek 2,2 posto žena, što je izazvalo zgražanje javnosti

Njemački mediji promjene u poslovnom sektoru kad je riječ o napredovanju žena do najviših pozicija opisuju sporim i nedostatnim, a tjednik Der Spiegel svoj je novi broj posvetio baš temi uvođenja ženskih kvota.

Da promjene moraju ići bržim tempom, i to u državi u kojoj je žena na čelu vlade, zaključila je i Angela Merkel, kao i njezina popularna ministrica rada Ursula von der Leyen, koja se u javnim istupima počela zauzimati za uvođenje ženskih kvota.

Ursula von der Leyen

Von der Leyen i sama je priznala da je nekad bila protiv toga, smatrajući i na svom primjeru da se može napredovati bez pomoći države i zakona, no da novi podaci pokazuju da se poslovnom svijetu očito ne može prepustiti da se mijenjaju sami, i to brzinom koja njima odgovara.

Ministrica von der Leyen se poziva i na primjere Norveške i Francuske, koje su također uvele ženske kvote za vodstva tvrtki koje su izašle na burzu. U Norveškoj je to učinjeno još 2003, zakonom koji propisuje da 40 posto vodećih struktura neke tvrtke moraju činiti žene.

Sličan zakon nedavno je izglasao i francuski parlament, u kojem stoji da poslovni svijet ima rok od šest godina da u svoje vodeće strukture uvede i žene, a u Španjolskoj je odlučeno da tvrtke za to imaju vremena do 2015. godine.

Iza svih tih nacionalnih inicijativa kaska Europska komisija, koja se u njemačkim medijima zato ovih dana oglasila s time da razmatra uvođenje kvota za žene na nivou cijele Europske unije.

Kada je pak riječ o Njemačkoj, vlada je najavila da do kraja godine planira predstaviti svoj nacrt zakona, a do tada će sigurno trajati žustra javna rasprava. Ministrica rada je u svojem prvom nastupu navela da smatra da treba uvesti kvote na taj način da najmanje 30 posto upravljačkog kadra mora biti različitog spola, što znači da će jednoga dana taj zakon možda štititi i muškarce.

Trenutna situacija je pak ukazala da društvenu podršku u poslovnom svijetu itekako trebaju žene, s obzirom na to da, od 490 najmoćnijih direktorskih mjesta u Njemačkoj, tek 11 njih zauzimaju žene.