ZBOG EKSPLOATACIJE ŽENA

Njemačka uvodi stroge provjere u bordelima

23.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prema informacijama koje je objavio tjednik Der Spiegel, vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija kancelarke Angele Merkel se uspjela dogovoriti o reformi odavno kontroverznih njemačkih zakona o prostituciji

Svađe unutar druge vlade kancelarke Angele Merkel - koju čine njen CDU, sestrinski bavarski CSU i liberalni FDP – nisu nepoznanica u njemačkoj javnosti, što se u posljednje vrijeme najbolje vidi na primjerima energetske reforme i izostanka zajedničkog stajališta o tome treba li uvesti zakonski određenu kvotu za žene u području biznisa. Jedan od tihih sukoba je bio i odnos prema prostituciji, koja je u Njemačkoj legalna, ali i normirana pomalo zastarjelim zakonima, koji bi se konačno trebali promijeniti.

Naime, vladajuća je koalicija postigla interni dogovor po kojem će se mnogo strože kažnjavati trafficking odnosno krijumčarenje i prodaja ljudi, te preciznije definirati i regulirati komercijalne aktivnosti bordela. Ubuduće će vlasnici bordela trebati posebnu dozvolu za otvaranje javne kuće, dok će vlasti biti dužne sustavno provjeravati higijenske i zdravstvene uvjete u bordelima, čiji će vlasnici i voditelji morati proći i provjeru jesu li osuđeni prethodno za neku kriminalnu aktivnost.

Zasad se čini kako je jedina prepreka ovoj reformi ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), koja smatra da u industriji seksa nisu potrebni stroži kriminalni zakoni. No demokršćansko-liberalna koalicija još od početka mandata 2009. želi promijeniti zakone koje je 2001. donijela crveno-zelena vlada Gerharda Schroedera, koji su – tvrde stručnjaci – uklonili stigmu nemoralnosti s prostitucije, ali nisu dovoljno učinili na tome da vlasti reguliraju ove aktivnosti. Rezultat je i povećana seksualna eksploatacija žena, što je pokazao i svježe objavljen izvještaj EU o traffickingu.