MUČIO HRVATSKE CIVILE

Njemačka uhitila krajinskog milicajca

25.10.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Optuženik za ratni zločin uhićen u nedjelju temeljem međunarodne tjeralice u njemačkom gradu Passau 46-godišnji je Ibrahim Knežević kojega se tereti za mučenje hrvatskih civila i zarobljenika u Baranji tijekom Domovinskog rata.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac izjavio je Hina da je taj sud za Kneževićem raspisao međunarodnu tjeralicu jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu te da se očekuje njegovo izručenje.

Kada će to biti i kakav je tehnički postupak oko izručenja, Rožac nije komentirao. Podsjetio je da je protiv Kneževića županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu još 2001. zajedno s još 57 optuženika za ratni zločin protiv civila i zarobljenika u Baranji u razdoblju od kolovoza 1991. do ožujka 1993.

Konkretno, Kneževića se tereti da je kao "milicajac" u tzv. Sekretarijatu milicije u Belom Manastiru s ostalim pripadnicima paravojnih postrojbi koje je naoružala bivša JNA sudjelovao u nezakonitom uhićivanju, premlaćivanju i teškom mučenju civila i ratnih zarobljenika. Tereti ga se i da je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske.

Knežević ima srpsko državljanstvo, a trenutno se nalazi u zatvoru u Passau i čeka izručenje Republici Hrvatskoj. Njemačka policija uhitila ga je u nedjelju prilikom rutinske kontrole autobusa na njemačko-austrijskoj granici.