ZAOŠTRENI ODNOSI

Njemačka uhitila dva sirijska špijuna

08.02.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Jučer su u Berlinu uhićena dva navodna špijuna sirijskog režima, čiji je zadatak bio infiltrirati se u redove opozicije koja živi u Njemačkoj. Tako su se odnosi Njemačke i Sirije dodatno zaoštrili, a ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao sirijskog ambasadora na raport, zbog pokolja koje režim Bašara Al Asada čini nad vlastitim narodom, ali i špijuniranja njemačkih državljana sirijskog porijekla usred glavnog grada Njemačke

Kako javljaju njemački mediji, u pitanju je bila filmski spektakularna akcija. Čak 70 pripadnika policije uhitilo je 34-godišnjeg Akrama O. i 47-godišnjeg Mahmouda El A. Prvi je sirijski državljanin nastanjen u Njemačkoj, dok je drugi porijeklom iz Libana, a njemačke službe sigurnosti ih sumnjiče da već duže vrijeme špijuniraju sirijsku dijasporu po naređenjima režima sirijskog diktatora Al Asada. Njemački organi sigurnosti su istovremeno pretražili i stanove još pet osoba, koje zasad nisu uhićene.

Njemačka tajna služba je uhićeni dvojac imala na oku već dulje vremena, pažljivo prateći njihovo kretanje i sakupljajući dokaze špijuniranja, a medijima se neslužbeno kaže kako su uhićeni sada jer se njihova aktivnost značajno povećala od ustanka u Siriji. Postoji i sumnja da su uhićeni umiješani u napad na sirijskog opozicijskog političara Ferhad Ahma, koji je brutalno pretučen u svom haustoru u prosincu prošle godine. Ahma je tada javno za napad optužio Al Asadove tajne službe te upozorio na njihovo djelovanje u Njemačkoj.

Sigurnosne službe prije akcije o svemu su informirale i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, upozorivši ih da bi uhićenje sirijskih špijuna moglo izazvati još veće diplomatske tenzije, koje su ionako visoke, između Berlina i Damaska. Ministar vanjskih poslova Gudio Westerwelle je zato odmah na raport pozvao sirijskog ambasadora, koji se suočio s gnjevnim protestima i zbog špijuniranja u koje je bio uključen i jedan zaposlenik ambasade (spomenuti Akram O.), ali još više zbog pokolja koje snage Al Asadova režima čine nad vlastitim narodom. Westerwelle je također najavio kako će nastaviti dijalog sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, kako bi uvjerio Rusiju da povuče svoje veto na rezoluciju UN-a o stanju u Siriji, u kojoj se rasplamsava građanski rat.

Sirija se sve više nalazi u diplomatskoj izolaciji, pa su Italija i Francuska već povukle svoje ambasadore iz Damaska. Napetost u odnosima s Njemačkom će se zbog uhićenja špijuna zasigurno povećati, pa Al Asadov režim trenutno može računati samo na veliku podršku Moskve te malo manju podršku Kine. Najnovije vijesti iz Sirije pak govore o tome da je režim krenuo u istrebljenje cijelih obitelji te da je započelo i ubijanje djece svih onih koji su dio pobune protiv diktatora Bašara Al Asada