MUTNI POSLOVI

Njemačka TV optužuje Hrvatske vode zbog korupcije

27.04.2011 u 08:24

Bionic
Reading

Njemačka nacionalna televizijska kuća u svom je programu objavila priču o sumnjivoj promjeni korita Save radi povećanja njezine plovnosti. Zaključuju da za milijunskim poslom nema potrebe te da netko samo želi masno zaraditi na kubicima riječne zemlje, prenosi Dnevnik.hr

Mutna Sava krije mutne poslove, tvrdi njemačka televizija, a prenosi Dnevnik.hr.

 Osamdeset milijuna eura vrijedan projekt plovne Save štetan je i za porezne obveznike i za prirodu potvrdio je ARD-u i ekoaktivist Tibor Mikuška.

'To je put prelijevanja novca poreznih obveznika u privatne džepove', kaže Mikuška za Dnevnik.hr.

'Nijemci prozivaju Hrvatske vode koje su već pod istragama zbog korupcije. Njihov direktor Danko Biondić u telefonskom  razgovoru za Dnevnik.hr je rekao da je njegova izjava o žurbi na ovom projektu, da bi se zaobišle stroge regulative EU, izvučena iz konteksta.

'Imamo zadatak štititi nekakvu postojeću infrastrukturu', rekao je Ladislav Grđan iz Hrvatskih voda. Biolog Ivan Darko Grlica vjeruje da Hrvatske vode naprave nešto smišljeno da bi imali i sutra posla.

'Nositelj projekta plovne Save je Ministarstvo prometa. Za radove koji bi trebali početi 2013. već je pribavljena lokacijska dozvola koja se, kažu, temelji, na studiji zaštite okoliša i važećim zakonima koji su usklađeni s Unijom. Projekt se polovično financira iz pretpristupnih fondova, a Park prirode Lonjsko polje, kažu, nije ugrožen', tvrdi Ivan Cerovec iz Hrvatskih voda.

'Povezane su tri države aktivno u projektu, on je u dunavskoj strategiji i znači prati ga na neki način i taj srednji i sjeverni dio europe, u dunavskoj je komisiji tako da ja ne vidim mogućnost korupcije', dodaje Janko Brnardić, državni tajnik za unutarnju plovidbu u Ministarstvu prometa.

Nijemci svoju priču završavaju da bi korumpiranost vodnog gospodarstva u Hrvatskoj razbistriti mogao jedino pritisak iz Bruxelesa.