Annalena Baerbock

Njemačka šefica diplomacije optužila Rusiju za napad na temeljne vrijednosti UN-a

20.09.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock naglasila je ključnu ulogu Ujedinjenih naroda u upravljanju globalnim krizama uoči putovanja u New York na Opću skupštinu UN-a koja počinje u utorak

Ipak, Baerbock je dodala da ovotjedna Opća skupština neće biti "kao prethodne", optuživši pritom Moskvu da je invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima su utemeljeni Ujedinjeni narodi. Iako je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija pokazuje potpuno nepoštivanje međunarodnog prava i globalnog poretka, poručuje njemačka ministrica vanjskih poslova.

"Potrebni su Ujedinjeni narodi kako bismo pronašli zajednička rješenja za globalne probleme. Nijedna zemlja ne bi trebala živjeti u strahu od napada jačeg susjeda", kazala je Baerbock. UN bi trebali činiti ljudi koji slušaju jedni druge s poštovanjem i razumijevanjem, ujedinjeni u zajedničkim temeljnim vrijednostima kao što su odricanje od nasilja i jednakost svih nacija, smatra Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova istaknula je i da Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti podržavati je "sa svime što je potrebno" kako bi se uspostavio mir. Fokus Opće skupštine UN-a bit će na "strašnim zločinima koji su u rusko ime počinjeni u Ukrajini", odnosno na tome kako se prema njima postaviti i procesuirati ih, kao i na smanjenju rizika od nuklearne katastrofe u Ukrajini zbog granatiranja nuklearnih elektrana, dodaje Baerbock.

Na 77. Općoj skupštini UN-a u New Yorku ovoga tjedna očekuje se više od 140 državnih čelnika, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

  • +6
Panel rasprava u Ujedinjenim narodima o nuklearnoj energiji Izvor: Profimedia / Autor: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia