zaboravljeni rat

UN: Postoji opasnost od eskalacije sukoba u Siriji

14.09.2022 u 14:09

Bionic
Reading

Krvavi sukob u Siriji mogao bi eskalirati nakon što se posljednjih mjeseci rasplamsalo nekoliko borbi diljem zemlje, upozorili su Ujedinjeni narodi u novom izvješću u srijedu

"Sirija si ne može priuštiti povratak borbama većih razmjera, ali to je put prema kojem možda ide", rekao je Paulo Sergio Pinheiro, predsjednik UN-ove komisije za Siriju.

U izvješću od 50 stranica navodi se da su porasla "teška kršenja temeljnih ljudskih prava i humanitarnog prava" u Siriji posljednjih šest mjeseci, unatoč tome što se posljednjih godina smiruju brojna aktivna bojišta.

To uključuje borbe na sjeveroistoku i sjeverozapadu zemlje u kojima su ubijeni deseci civila i ograničen je pristup hrani i vodi, navodi se u izvješću.

Komisija je posljednja tri mjeseca dokumentirala više ruskih zračnih bombardiranja područja pod kontrolom oporbe, rekao je povjerenik Hanny Megally.

"U nekom smo trenutku mislili da je rat u Siriji potpuno završen", rekao je Pinheiro novinarima u Ženevi, dodavši da kršenja dokumentirana u izvješću pokazuju da to nije tako.

U lipnju na dva tjedna onemogućeno slanje pomoći Siriji

Izraelski napad koji je oštetio međunarodnu zračnu luku u Damasku u lipnju onemogućio je na otprilike dva tjedna Ujedinjene narode da isporuče pomoć Sirijcima, navela je u srijedu UN-ova komisija za Siriju.

Povjerenica Lynn Welchmann rekla je novinarima u Ženevi da je izraelski napad "izazvao veliku štetu na infrastrukturi i zatvaranje zračne luke na gotovo dva tjedna ili 13 dana".

To je "značilo obustavu isporuka UN-ove humanitarne pomoći što je izuzetno ozbiljno", dodala je.