odluke na bojištu

Njemačka obavještajna služba: Putin ne ratuje samo protiv Ukrajine nego i zapadnih demokracija

17.10.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je "objavio rat" protiv zapadnih demokracija, rekao je u ponedjeljak u Bundestagu direktor BND-a Bruno Kahl

"Rat koji je pokrenut 24. veljače je objava rata protiv cijelog demokratskog zapadnog svijeta", a ne samo za ukrajinski teritorij, rekao je direktor BND-a Bruno Kahl pred parlamentarnim kontrolnim povjerenstvom u Bundestagu.

On smatra da bi rat, zbog činjenice da obje strane odluku traže na bojištu, mogao potrajati do duboko u sljedeću godinu.

Kahl je ukazao na to da za BND napad na Ukrajinu nije predstavljao iznenađenje te da će Putin nastaviti upotrebljavati silu kako bi ostvario političke ciljeve.

"Kao i u Čečeniji, Gruziji, Siriji te na Krimu i Donbasu, Putin i u Ukrajini pokušava silom ostvariti svoje političke ciljeve", rekao je Kahl.

On je kritizirao ignoriranje upozorenja koje BND već godinama izdaje na temu ruske vanjske politike.

"Ono što je za nas rezultat profesionalnih obavještajnih aktivnosti šokiralo je veće dijelove javnosti što je pak rezultat prakse posljednjih godina da se ignoriraju upozorenja BND-a, a ukazivanje na realne prijetnje naziva stvaranjem panike i pametovanjem", rekao je direktor BND, organizacije zadužene za praćenje inozemnih aktivnosti koje bi mogle ugroziti njemački ustavni poredak.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Pred kontrolnim gremijem za obavještajne službe Bundestaga Kahl je i Kinu okarakterizirao kao opasnost i nazvao je "autokracijom koja teži postati globalnom silom".

Parlamentarni odbor za nadzor sigurnosnih službi uobičajeno se sastaje iza zatvorenih vrata, no jednom godišnje se ispitivanje šefova saveznih obavještajnih službi obavlja u javnosti.