može nositi američke nuklearne bombe

Njemačka modernizira svoje ratno zrakoplovstvo i umjesto aviona Tornado nabavlja američki F-35

14.03.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Njemačka će svoje ratno zrakoplovstvo ojačati nabavom do 35 novih aviona F-35 kako bi njima zamijenila zastarjele avione tipa Tornado

Informaciju o njemačkoj nabavi objavile su agencije Reuters i dpa, a dobile su ih od neslužbenih izvora u njemačkoj vladi. Tornado je trenutno jedini tip aviona u njemačkom zrakoplovstvu koji može nositi američke nuklearne bombe, kojih je između 15 i 20 smješteno u zrakoplovnoj bazi Büchel (iako to nikad nije službeno potvrđeno), a isto će moći činiti i F-35. Iako su bombe u vlasništvu i pod kontrolom američke vojske, u slučaju nuklearnog rata, prema dogovoru, njih bi nosili njemački piloti u avionima Tornado, odnosno sutra u avionima F-35.

Nijemci upotrebljavaju avione tipa Tornado 40-ak godina, a plan je da ih zamijene između 2025. i 2030. Nabava F-35 mogla bi izazvati nezadovoljstvo Francuske zbog planirane zajedničke proizvodnje novog europskog lovca koji bi u uporabu trebao ući 2040-ih, no Nijemci poručuju da taj projekt ide dalje. Njemačka odluka donekle je i iznenađenje jer se dosad smatralo da prednost ima američki F/A-18, a favorizirala ga je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.